Liepu pamatskolas dabas draugi apseko un tīra putnu būrīšus

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Paturot prātā, ka ik pa laikam vēlams pārbaudīt putnu būrīšu stāvokli, iztīrīt no tiem  veco ligzdas materiālu, kā arī noskaidrot,  vai putni būrīti ir apdzīvojuši,  Liepu pamatskolas audzēkņi Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku vadībā apsekoja Laizānu parkā izvietotos būrīšus, ziņo Rēzeknes novada pašvaldība.

Pirms darbošanās parkā 6. – 8.klašu skolēnu grupa noklausījās prezentāciju par Latvijas putniem. Tās laikā audzēkņi uzzināja par putnu spējām pielāgoties   izvēlētajai dzīves videi, klausījās putnu balsu ierakstos, pārrunāja to, ko cilvēks var darīt putnu labā. Uzstādot būrīšus pavasarī, tiek palielināts ligzdošanai pieejamo vietu daudzums, bet uzstādot barotavas ziemā, putniem tiek palīdzēts iegūt barību un izdzīvot sala apstākļos.

Pēc lekcijas dabas draugu pulciņa dalībnieki kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldes darbiniekiem  I.Brolišu, A.Saviču un E.Tripāni devās uz parku, lai apsekotu tajā izvietotos būrīšus. Ar lielu interesi bērni ķērās pie darba. Noceļot būrīšu jumtiņus, skolēni pētīja ligzdu veidošanai izmantoto materiālu. Būros bija sūnas, ķērpji, zāļu stiebriņi, dzīvnieku vilnas sariņi, spalvu pūciņas. Apsekoti 25 būrīši, 14 no tiem atrastas ligzdošanas materiālu paliekas. Iztīrītus un salabotus būrus bērni sakāra atpakaļ kokos. Pasākuma noslēgumā dalībnieki tika iepazīstināti ar sabiedriskā monitoringa programmām un aicināti piedalīties dabas vērošanā.

Pavasara Putnu dienu-2012 ietvaros, sadarbojoties ar īpaši aizsargājamās dabas teritorijās esošām skolām, izgatavoti un uzstādīti vairāki desmiti būrīšu zīlītēm, mušķērājiem un meža pūcēm. Mazajiem dobumperētājiem paredzētie būrīši tika izvietoti Liepu pamatskolas apkārtnē- Laizānu parkā, kas ir aizsargājams dabas piemineklis. Pūču būrus Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki izvietoja Rāznas nacionālā parka mežos un citās, pūču dzīvošanai piemērotās vietās. Novembrī Pārvaldes inspektori R.Kalvis un A.Savičs apsekoja Rāznas NP teritorijā izliktos 35 pūču būrus, tomēr tajos netika konstatētas putnu apmešanās pēdas.

Saskarsmē ar putnu pasauli aizvadītās stundas ir īslaicīgs ieskats tajā, taču  tās deva impulsu turpmākai interesei par dabā notiekošajiem procesiem. Dabas aizsardzības pārvalde izsaka pateicību pasākuma dalībniekiem un cer uz sadarbību arī turpmāk.a


Написать комментарий