Eiropa saņems ekskluzīvās „vistas kājiņas no Putina”

foto berkeleybowl.com
foto berkeleybowl.com

Kā vēsta RBK daily, pēc vairāku gadu pārrunām ES atļāva Krievijai pārdod vistas gaļas produkciju. Ja Krievijas putnu fabrikas iesniegs pieteikumus līdz 2012.gada nogalei, tad 2013.gada februāri ES tirgū varēs pirkt vistas gaļas produkciju no Krievijas. Taču eksporta perspektīvas vēl ir zem jautājuma, jo cenas Krievijā šai produkcijai ir augstākas salīdzinājumā ar cenām ES.

Pagājušajā piektdienā ES komisija pieņēma lēmumu piešķirt Krievijai tiesības eksportēt produkciju ES teritorijā. Sestdien šis lēmums bija publicēts oficiālajā ES mājas lapā.

Krievijas uzņēmumiem ir tiesības eksportēt vistas gaļas produkciju visiem pārtikas veikaliem, taču vistu olas drīkst eksportēt tikai fabrikām. Tāds lēmums ir skaidrojams ar to, ka Krievijā nav nacionālās salmonelozes likvidācijas programmas. Gadījumā, ja Krievija tiks īstenota šī programma, olas varēs eksportēt visos ES pārtikas veikalos.
ES arī atļāva no Kaļiņingradas apgabala ievest gatavo vistas gaļas produkciju. Šajā reģionā darbojas plaši pazīstamie gaļas pārstrādes uzņēmumi „Miratorg”, „Produkti pitanija” un OBA.

Nākamais solis būs uzņēmumu reģistrācija kopējā reģistrā, tādā veidā publicējot tos uzņēmumus, kuri var eksportēt savu produkciju ES. Ja kompānijas sniegs savu iniciatīvu un izies veterināro dienestu pārbaudes, tad 2013.gada februāra beigās ES veikalu plauktos varēs redzēt Krievijas produkciju.
„Šo lēmumu mēs esam gaidījuši jau vairākus gadus. Iestāšanās PTO Krievijai dod iespēju atvērt jaunus eksporta punktus,” paziņoja Krievijas lauksaimniecības uzraudzības dienesta preses sekretārs Aleksejs Aleksejenko.

Par vistas gaļas produkcijas eksportu ES un Krievija uzsāka pārrunas jau 2009.gadā. Šajā laikā periodā ES komisija apmeklēja četras reizes Krievijas gaļas pārstrādes uzņēmumus, kuri pieteicās eksportēt vistas gaļu ES. Pieteikumi par olu eksportu bija iesniegti 2012.gadā, taču ES komisija reaģēja operatīvi un ļāva Krievijai eksportēt vistas olas, jo prasības vistas gaļas un  olu eksportam ir līdzīgas.

Pieteikumus ir sūtījusi Ugļičas putnu fabrika, tā specializējas uz vistas gaļas pārstrādi. Iesniedza arī pieteikumu agroholdingi „Prioskolje”, „Bel - grankorm”, „Mosseļprom”, „Optifud”.

„Čerkizova” vēl nav rēķinājusi eksporta izdevību  ES tirgum, bet tāda veida fakts jau ir pozitīvs solis ES un Krievijas sadarbībai, apgalvoja Aleksandrs Kostikovs. Tas nozīmē to, ka Krievijas iestāšanās PTO veicina tirgus integrāciju un produktu pārbaudes kritēriji atbilst ES prasībām.

Septembrī „Miratorg” grib laist klājā jaunu putnu gaļas  pārstrādes projektu un pretendēt uz produkcijas eksportu ES.

Neskatoties uz to, Krievijas gaļas eksports ES ir miglā tīts, tam ir sekojošie iemesli, apgalvo IPDP viceprezidents Alberts Davlejevs. Viņš min arī to faktu, ka Krievijai nav nacionālās salmonelozes likvidācijas programmas, Krievijas un ES produkcijas cenas ir atšķirīgas. Pašlaik vistas fileja kilogramā Krievijā maksā ap 4 eiro, bet ES cenas ir daudz mazākas, pat neskaitot importa nodokļus.

Nav jāaizmirst par vistas gaļas produkcijas kvotām, kuras uzliktas Brazīlijai un Taizemei, jo ES tuvākajā laikā grib pārskatīt šo jautājumu un atcelt kvotas.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий