VID atmasko sešu miljonu latu ‘atmazgātājus’

foto 15min.lv
foto 15min.lv

Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienests (VID) Rīgā un Daugavpilī apturējis organizēta noziedzīgā grupējuma darbību, kas legalizējis vairāk nekā sešus miljonus latu noziedzīgi iegūtu līdzekļu un tā nodarījis valsts budžetam 1,39 miljonu latu kaitējumu, portāls „Delfi” uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID noskaidrojis, ka noziedzīgajā shēmā bija iesaistīti 50 reāli strādājoši uzņēmumi un aptuveni 30 fiktīvi uzņēmumi. Noziedzīgais grupējums darbojās celtniecības un autotransporta nozarēs, kā arī nodarbojās ar pārtikas un saimniecības preču vairumtirdzniecību, ceļu būvi un karjeru izstrādi.

Grupējums organizējis izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas vairākiem klientiem un legalizējis noziedzīgi iegūto naudu, izmantojot ne tikai vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu, bet arī Ķīnas un Honkongas kredītiestāžu norēķinu kontus. Šobrīd aizdomās turētas personas statuss piemērots četrām personām - vienam organizatoram un trīs atbalstītājiem, kuriem arī noteikts ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Noziedzīgais grupējums laikā no šā gada 1.janvāra līdz 1.septembrim legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus 6 507 090 latu apmērā, tā nodarot valsts budžetam 1 391 027 latu zaudējumus nesamaksātā PVN veidā. Organizētā noziedzīgā grupējuma darbība tika apturēta, veicot 22 kratīšanas Rīgā un Daugavpilī, tajā skaitā četru uzņēmumu juridiskajās adresēs, 12 ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīves vietās un sešās automašīnās. Kratīšanu laikā izņemti uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, kodu kalkulatori, zīmogi, bankas kartes, datori, datu nesēji un citi svarīgi lietiskie pierādījumi.

Kriminālprocess pret organizētu noziedzīgo grupējumu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu VID Finanšu policijas pārvaldē tika sākts 2012.gada 20.novembrī.

VID uzskata, ka tādēļ, lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas „klienti" savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma valsts budžetā maksājamo nodokļu apmēru.

Lai legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus un tie nonāktu noziedzīgās darbības organizatoru un shēmas „klientu" rīcībā, naudas līdzekļi par faktiski nenotikušajiem darījumiem tika pārskaitīti shēmā iesaistīto uzņēmumu kontos Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas un pat Ķīnas un Honkongas kredītiestādēs, bet vēlāk izņemti skaidrā naudā un nodoti shēmas „klientu" rīcībā.

Izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju VID nesniedz.


Написать комментарий