Valdība dubulto pensiju iemaksas jaunajiem vecākiem

foto gorod.lv
foto gorod.lv

No 2013.gada dubultos obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu summu gan par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas pabalstu, gan par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz gada vecumam un saņem vecāku pabalstu, otrdien nolēma valdība.

Iepriekšminētajiem cilvēkiem no nākamā gada palielināsies sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, apdrošināšanai pret bezdarbu un invaliditātes apdrošināšanai. Tas nozīmē, ka palielināsies arī vecāku nākotnes pensijas kapitāls par laiku, kad kopts bērns, skaidro Labklājības ministrija (LM).

Turpmāk pensiju apdrošināšanai būs iemaksas 20% apmērā no 100 latiem mēnesī, kā arī no 100 latiem mēnesī nodrošinās iemaksas apdrošināšanai pret bezdarbu un invaliditātes apdrošināšanai. Nākamgad palielinātās sociālās iemaksas veiks par 12 300 cilvēkiem mēnesī. Pašreiz iemaksas nodrošina no 50 latiem mēnesī.

Tāpat no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam iemaksas pensiju apdrošināšanai no 50 latiem nodrošinās par cilvēkiem, kuriem ir algotos pagaidu sabiedriskais darbs. Paredzēts, ka laikā no 2014.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos būs iesaistīti 3676 cilvēki.

Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēka uzkrātā pensijas kapitāla, ko veido sociālās apdrošināšanas iemaksas, un pensionēšanās vecums. Tādējādi, jo lielāks ir pensijas kapitāls, jo lielāka būs vecuma pensija. Palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, palielināsies vecāku pensijas kapitāls, skaidro LM.


Написать комментарий