2012.gada kopsavilkums: Daugavpils aktīvi piedalījās diskusijā par Visaginas AES būvniecību

foto menainfra.com
foto menainfra.com

Šī gada oktobrī Lietuvā notikušais referendums izlēma Visaginas AES būvniecības likteni – vairākums nobalsoja pret, tādēļ tika nolemts atteikties no AES būvniecības Lietuvā. Vēlāk eksperti atzina, ka viens no sabiedrības negatīvās attieksmes iemesliem bija valsts iedzīvotāju neiesaistīšana lēmumu pieņemšanā par Visaginas AES būvniecības projektu. Līdzīga situācija bija vērojama arī Latvijā, kura bija gatava kļūt par Lietuvas partneri AES būvniecībā 30 km zonā no Daugavpils.

Lietuvas, Baltkrievijas, Krievijas un dažu Eiropas valstu ekoloģiskās sabiedriskās organizācijas vairākkārt norādīja uz projekta nopietnām problēmām, tostarp uz dezinformāciju par AES ietekmi uz apkārtējo vidi un cilvēku veselību, kā arī uz sabiedrības neiesaistīšanu lēmumu pieņemšanā. Daugavpils iedzīvotāji bija vieni no tiem, kuri uztraucās par savu turpmāko dzīvi AES tuvumā. Daudzi politiķi bija gatavi aizstāvēt pilsētnieku intereses, tostarp arī Daugavpils pilsētas domes deputāts Mečislavs Truskovskis.
11.oktobrī Daugavpilī notika portāla Gorod.lv rīkotā diskusija, kura tika veltīta Daugavpils un Latgales attīstībai atomelektrostaciju apkārtnē. Pasākums tika plaši apspriests gan Latvijā, gan ārpus tās.

Vairāku uzaicinātu ekspertu no Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas viedokļi apstiprināja Latgales iedzīvotāju negatīvo attieksmi pret Visaginas AES būvniecību, tostarp arī Daugavpils novada pārstāvju un kaimiņpilsētas Rēzeknes pārstāvju attieksmi.

Fakts, ka latgalieši aktualizēja AES būvniecības jautājumu, ļoti iepriecināja Saeimas deputātu Juri Viļumu. Tomēr līdz referendumam Lietuvā, kas izšķīra AES būvniecības likteni, Latvijas valdība centās iestāstīt valsts iedzīvotājiem, ka šis projekts Latvijai ir vajadzīgs.

Lietuvā notikušā referenduma rezultāti vēlreiz apliecināja, ka atomenerģētikas popularitāte arvien krītas, kā arī pierādīja, ka ir jārēķinās ar tautas viedokli, jo Visaginas AES projektu neglāba ne reklāmas kampaņa plašsaziņas līdzekļos, ne uzbrukumi ekologiem.


Написать комментарий