ASV valsts parāds 31.decembrī sasniegs griestus

foto infosthetics.com
foto infosthetics.com

Ka ziņo top.rbc.ru, ASV Finanšu ministrs Timotijs Gaitners brīdināja kongresu, ka valsts parāda robežas varbūt pārsniegtas jau 2012.gada 31.decembrī. Saskaņā ar spēkā esošiem noteikumiem, parāds nevar būt lielāks par 16,394 triljonus dolāru, pašlaik tas sastāda 16,373 triljonus dolāru.

Lai izvairīties no finansiālās sistēmas sabrukuma, Finanšu ministrs realizē ārkārtas situācijas plānu. Ir apstādināta valsts vērtspapīru sastādīšana, atlika līdzekļu ieguldīšanu pensionāru fondā u.c. Kopumā tas varētu palēnināt valsts parāda augšanu, samazinot atstarpi starp valsts parādu un griestiem 200 miljardu dolāru apmērā.
Atgādinām, ka 2012.gada 6.decembrī  Senāts uzstājās pret prezidenta pilnvaru palielināšanu, kuras ļauj vienpersonīgi noteikt valsts parāda griestu apmēru.

Dažas dienas vēlāk palika zināms, ka ASV federālā budžeta deficīts sastāda lielāku summu, nekā tas bija prognozēts, tas sastādīja 172 miljardus dolāru. Pēc Finanšu ministrijas datiem,  no valsts budžeta tika patērēts 334 miljardi dolāru, bet ienākums sastādīja tikai 162 miljardus dolāru. Turklāt tēriņi salīdzinājumā ar 2011.gada novembri ir auguši par 44 miljardiem dolāru, bet ienākumi tikai par 10 miljardiem dolāru.

Šodien ASV prezidents un kongress meklēs jaunu risinājumu fiskālā sabrukuma risināšanai. Pēc ekspertu domām sēdē būs apspriestas laicīgās normas, kuras varētu apstādināt valsts parāda pieaugumu. 

Nav zināms vai republikāņu un demokrātu partiju pārstāvjiem izdosies rast kompromisu. Par strīdu iemeslu ir nodokļu paaugstināšana bagātiem ASV iedzīvotajiem, pret to uzstājas republikāņu partija, kuri ir vairākumā kongresā.

„Fiskālais sabrukums” paredz pabalstu samazināšanu, ko ir ieviesis iepriekšējais prezidents Bušs, kā arī nodokļu likmes būs ieviestas, ka 2001.gadā. Demokrātu un republikāņu partijām jārod kompromiss un jārealizē metodes, kuras varētu samazināt valsts patēriņus, pretējā gadījumā valstij draud recesija, kura atspoguļosies arī pasaules ekonomikā.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий