Vīrietis atmostas no komas un sāk runāt velsiešu valodā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

81 gadu vecais Alans pēc insulta iegrima komā. Kad no tās atmodās, viņš vairs nezināja savu dzimto angļu valodu, bet sāka runāt valodā, ko nekad iepriekš nebija mācījies – velsiešu, ziņo "kasjauns.lv"

Slimnīcā Alans pavadīja 3 nedēļas.

"Insulta dēļ nokļuvu komā. Kad pamodos, centos sarunāties ar ārstiem, taču liels bija mans pārsteigums, ka viņi nesaprata, ko saku," stāsta brits Alans.

Pāris dienu vēlāk ārsti centās Alanam izskaidrot notikušo dīvainību. To sauc par afāziju, kas rodas smadzeņu garozas bojājumu rezultātā. Šādas bija sekas insultam, un Alana gadījums uzskatāms par retu.

Proti, parasti šādos gadījumos slimniekam ir vispārējas problēmas runāt artikulēti, taču šajā gadījumā vīrietis vienkārši vairs nerunāja savā valodā, taču perfekti runāja velsiešu valodā.

Vēlāk arī atklājās, ka Alans, būdams vēl pavisam mazs bērns, vienu gadu nodzīvoja Velsas ziemeļos un 1944.gadā atgriezās Anglijā. Kopš atgriešanās viņš visas dzīves garumā vairs nebija saskāries ar velsiešu valodu, taču brīnumainā kārtā, tagad spēj runāt šajā valodā.

Jāpiebilst, ka velsiešu valoda ir viena no nedaudzajām dzīvajām ķeltu grupas valodām, kurā runā lielākoties velsieši Velsā un kompaktākajās velsiešu komūnās Čubutā (Argentīnā), ka arī citur pasaulē.


Написать комментарий