Reformu partija: Valsts garantē mazākumtautību tiesības uz izglītību, bet mēs sekojam, lai tās tiktu ievērotas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc pāris gadiem Somijas pierobežu rajonu skolās par obligāto mācību priekšmetu varētu kļūt ne tikai zviedru valoda, bet arī krievu valoda, jo tās pārvaldīšana ir valstij izdevīga.

Turklāt tiek plānots, ka ne zviedru, ne krievu valoda nesacentīsies savā starpā un neapdraudēs somu valodu. Krievu valodu aktīvi lieto pakalpojumu jomas darbinieki, informācijas tehnoloģiju speciālisti, mārketinga speciālisti, medicīnas darbinieki.

Valsts prezidents Sauli Nīniste nesen aicināja savus tautiešus mācīties krievu valodu, jo Krievijas tūristi labprāt apmeklē Somiju, ļoti veiksmīgi attīstās arī abu valstu tirdzniecības attiecības.

Turklāt viena no somu telekompānijām plāno piedāvāt ziņu pārraides krievvalodīgajiem. Telekompānija jau translē ziņas angļu valodā un žestu valodā.

Portāls Gorod.lv griezās pie politiskās apvienības „Reformu partija” ar jautājumu, vai krievu valoda kā reģionālā valoda krievvalodīgo dzīvošanas vietās var apdraudēt mūsu valsti?

Partijas pārstāvis Aleksandra Gluhih izteica savu partijas biedru viedokli: „Reformu partija uzskata, ka esošā likumdošana ļauj valsts pašvaldībām efektīvi sniegt pakalpojumus visiem iedzīvotājiem. Piemēram, Valsts valodas likums paredz pašvaldību iespēju sniegt informāciju ne tikai valsts valodā.

Valsts garantē mazākumtautību tiesības uz izglītību, bet „Reformu partija”, kas ir atbildīga par Izglītības un zinātnes ministrijas darbu, seko, lai minētas tiesības tiktu ievērotas”.

Šobrīd Somijā dzīvo ap 55 000 krievvalodīgo vai personu, kurām ir senas saites ar Krieviju.


Написать комментарий