Latvijā pērk jaunākus auto nekā Lietuvā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pērn Latvijā galvenokārt ievestas automašīnas, kas pirmo reizi reģistrētas pirms sešiem līdz 10 gadiem, savukārt kaimiņvalstī Lietuvā importēto automašīnu klāstā dominējuši 11 līdz 15 gadu veci transporta līdzekļi, liecina transportlīdzekļu sludinājumu portāla "Autoplius.lt" apkopotie dati.

Katrs piektais 2012. gadā Latvijā ievestais auto bijis ne vairāk kā piecus gadus vecs, savukārt Igaunijā šādas automašīnas importētas vēl biežāk un sastāda trešdaļu no visiem pērn valstī ievestajiem transportlīdzekļiem.


Pēc "Autoplius.lt" datiem, 2012. gadā Latvijā tika ievesti vairāk nekā 34 tūkstoši lietotu automašīnu, kas ir par 500 transportlīdzekļiem vairāk nekā Igaunijā. Tajā pašā laikā Lietuvā ievests visvairāk lietoto spēkratu – 144 tūkstoši.

"Arvien vairāk Latvijas iedzīvotāju auto iegādes nolūkos dodas uz kaimiņvalsti Lietuvu, jo piedāvājums šeit ir daudz plašāks, bet cenas – zemākas," norāda "Autoplius" pārstāvis Viktors Daukšs.

Latvijā pērn turpinājies arī jauno automašīnu pārdošanas pieaugums. 2012. gadā valstī tika pārdots par dažiem simtiem vairāk automašīnu nekā gadu iepriekš – kopumā gandrīz 13 tūkstoši spēkratu. Tiesa, tas ir gandrīz divreiz mazāk nekā Igaunijā, kur pērn iegādāti vairāk nekā 22 tūkstoši jaunu automašīnu. Baltijā jauno automašīnu pārdošanas kritums pērn piedzīvots tikai Lietuvā.

"To, protams, ietekmē cilvēku finansiālais stāvoklis un dzīves līmenis. Latvijā tas ir zemāks nekā Igaunijā, taču augstāks nekā Lietuvā. Jauno automašīnu cenas visās Baltijas valstīs ir līdzīgas, tādēļ Igaunija ir neapšaubāms līderis to tirdzniecībā," skaidro Daukšs.

Salīdzinājumam: pērn Latvijā uz vienu pārdoto jauno automobili tika importētas 2,64 lietotas automašīnas, Igaunijā šis rādītājs bija 1,5, bet Lietuvā – 10,45. Vispopulārākais modelis jauno automašīnu tirdzniecībā Latvijā bijis "Volkswagen Golf", Igaunijā – "Toyota Avensis"; bet Lietuvā līdera pozīciju saglabājis "Fiat 500".

Savukārt, ņemot vērā elektromobiļu pārdošanas apjomus, par inovatīvāko Baltijas valsti automašīnu tirgū dēvējama Igaunija, kur 2012. gadā pārdoti 512 elektromobiļi. Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi pērn iegādājušies vien sešus elektromobiļus, apsteidzot Lietuvu, kur pagājušajā gadā nav iegādāta neviens elektromobilis.

"Autoplius" eksperts piebilst, ka vāja interese Latvijā bijusi arī par lietotiem hibrīdauto, kuros kombinēts iekšdedzes dzinējs un elektromotors – pagājušajā gadā Latvijā importēts vien 81 hibrīds. Šajā kategorijā līderpozīcijā ir lietuvieši, kuri importējuši gandrīz seškārt vairāk – 479 lietotus auto ar iekšdedzes dzinēju un elektromotoru.


Темы: , , , ,
Написать комментарий