Daugavpils uzņēmumi visai neaktīvi izmanto iespēju apmācīt darbiniekus par valsts līdzekļiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pagājušā gada beigās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Daugavpils filiāle uzsāka kuponu sistēmas izmantošanu apmācības programmu īstenošanā, tomēr tā nav vienīgā darba devēju iespēja apmācīt esošos un potenciālos darbiniekus, portālam Gorod.lv paziņoja NVA Daugavpils filiāles vadītājs Jānis Vanags.

Neskatoties uz piedāvātajām iespējām, vietējie uzņēmēji tās izmanto ne visai aktīvi. Tas attiecas arī uz šūšanas uzņēmumiem, kuri pēdējo gadu laikā izjūt kvalificēto darbinieku trūkumu un tas ietekmē nozares rādītājus, tomēr uzņēmumi neseko Liepājas un Ogres piemēram, kur ar NVA kuponu sistēmas palīdzību tiek apmācītas šuvējas.

Kā ziņots, pērn NVA filiālēs notika nodarbināto personu reģistrācija un kuponu izsniegšana dalībai projektā, kura ietvaros bez maksas vai nodrošinot 30% no kupona vērtības varēja papildināt zināšanas ar darba dzīvi saistītās formālās un neformālās izglītības programmās. Sakarā ar šo programmu Latvijā bija izcēlusies liela ažiotāža, tomēr Daugavpilī kuponu saņēmēju trešā daļa tā arī neuzsāka apmācības.

J.Vanags paziņoja, ka darba devēji varētu daudz aktīvāk izmantot NVA piedāvātās iespējas. Daudzi darbadevēji atsakās no šīm iespējām, jo pastāv noteiktas prasības, kuras jāievēro, piedaloties NVA pasākumos. Piemēram, piedaloties programmā, kuras ietvaros darbinieki tiek apmācīti pēc darba devēja pieprasījuma, pēc apmācības pabeigšanas darba devējam jāpieņem bezdarbnieks darbā uz vismaz sešiem mēnešiem.

Jāatzīmē, ka NVA Daugavpils filiāles kuponu sistēmu izmanto Tramvaju uzņēmums, kas lūdza apmācīt tramvaju vadītājus. Šajā sakarā tika izsludināts konkurss un drīz būs zināms, kādas iestādes apmācīs darbiniekus. J.Vanags paziņoja, ka pirms gada LRR arī bija pietiekusies dalībai šajā programmā, tomēr konkursa ietvaros neviens nepieteicās apmācīt darbiniekus.

Pēc filiāles vadītāja vārdiem, NVA piedāvā vairākas apmācības iespējas, taču tas ir atkarīgs arī no cilvēku un uzņēmumu vēlmes iesaistīties programmās.
 


Написать комментарий