Saeimas deputāts no Daugavpils: Mēs ticam vēlētāju gudrībā, tāpēc vēlamies uzticēt viņiem mēra ievēlēšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada 21.februārī LR Saeima neatbalstīja „Saskaņas centra” deputātu iesniegto likumprojektu, kas paredzēja, ka republikas pilsētas un novada mērus ievēl tiešās vēlēšanās.

Par likumprojekta virzīšanu izskatīšanai komisijās nobalsoja Marjana Ivanova-Jevsejeva un Dmitrijs Rodionovs, pret – Inese Laizāne, atturējās Rihards Eigims un Jānis Lāčplēsis.

Saeimas deputāts no Daugavpils Dmitrijs Rodionovs portālam Gorod.lv paziņoja, ka likumprojekts tika ierosināts, cerot, ka šādi pieaugs uzticība pret Domes un Saeimas deputātiem, jo mēru vēlēs iedzīvotāji, kuri balsos par personu, kurai uzticas.

„Ja cilvēki paši ievēlēs mēru, viņi būs atbildīgi par savu lēmumu, arī mēra atbildība par vēlētājiem būtiski palielināsies”, - atzīmēja D.Rodionovs. Viņš piebilda, ka deputātiem, kuri neatbalstīja likumprojektu, bija arī objektīvas pretenzijas, kuras, piemēram, attiecas uz pilnvaru pārdali un citām niansēm, kuras jāņem vērā, mainot politisko sistēmu. Tomēr, pēc deputāta domām, šos jautājumus varēja precizēt likuma apstiprināšanas gaitā.

Atbildot uz jautājumu par to, vai deputāti, kuri rosina šāda veida grozījumus, nepieļauj domu, ka Latvijas tauta, kurai nav pieredzes konkrētā cilvēka ievēlēšanā, kurš vadītu valsti vai pilsētu, varētu ievēlēt nepiemērotu cilvēku, D.Rodionovs atzīmēja, ka viņš tic vēlētāju gudrībā.

Tuvākajā laikā tiks izlemts, kas notiks tālāk ar šo likumprojektu. Jāatzīmē, ka likumprojekts paredz no 2017.gada mainīt pašvaldību vadītāju ievēlēšanas kārtību, ieviešot tiešas mēru vēlēšanas, lai paaugstinātu pašvaldību darba efektivitāti, atjaunotu iedzīvotāju uzticību politiķiem un panāktu, lai pašvaldību darbs tiktu vairāk orientēts uz iedzīvotāju vajadzībām.


Написать комментарий