Krievija ES prasa «gaļas garantijas»

foto: agrobk.ru
foto: agrobk.ru

Zirgu gaļas skandāla dēļ Krievija varētu apturēt gaļas importu no Eiropas Savienības (ES), pavēstījis valsts sanitārais dienests.

Krievijas sanitārā dienesta vadītājs Genādijs Oniščenko esot nosūtījis vēstuli Eiropas Komisijai (EK), kurā prasa garantēt, ka Krievijā pārdotie produkti nesatur zirga gaļu, atsaucoties uz radio Eho Moskvi, vēsta AP.  Ja ES nespēs sniegt šādas garantijas, tad Krievija uz laiku varētu pārtraukt gaļas importu no bloka. Tāpat viņš aicinājis Krievijas iedzīvotājus izvēlēties vietējo produkciju.

Tikmēr zirga gaļa atklāta arī Portugālē un Spānijai piederošajās Kanāriju salās tirgotos liellopu gaļas produktos. Spānijas varasiestādes Kanāriju salās izņēmuši tonnu ar hamburgeriem paredzētu saldētu gaļu, kurā zirga gaļas sastāvs svārstījies no pieciem līdz 40 procentiem.

Savukārt Portugāles varasiestādes no tirdzniecības izņēmušas 12,4 tūkstošus saldētas lazanjas iepakojumu, kas saturējuši zirga gaļu.

Iepriekš zirga gaļu liellopu gaļas vietā atklāja Rumānijas varasiestādes. Rumānija sākotnēji tika saistīta, kā zirga gaļas skandāla izcelsmes vieta. Rumānija to kategriski noliedz.

Nedēļas sākumā no veikalu plauktiem Itālijā un Spānijā makaronus arliellopu gaļu bija spiesta izņemt pasaules lielākā pārtikas ražotāja Nestlepēc tam, kad tajos tika atklātas zirga DNS paliekas.

Skandāls aizsākās Lielbritānijā, kur tika atklāts, ka kompānijas Finduslazanja un burgeri sastāv no zirga gaļas, bet uz iepakojuma tas nebija rakstīts. Lielbritānijā aizdomu ēna sākusi krist arī uz saldumiem un citiem pārtikā lietojamiem produktiem, kuru izgatavošanā izmantots želatīns.


Написать комментарий