ASV palielinās gadījumu skaits, kad audžuģimenēs nosit adoptētos bērnus no Krievijas

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

Krievijas Federācijas prezidenta pilnvarotais bērnu tiesību jautājumos Pāvels Astahovs apgalvoja, ka tik lielu precedentu skaitu, kad tiek nosisti adoptētie bērni no Krievijas nav nevienā valstī salīdzinājumā ar ASV, ziņo portāls www.postsovet.ru.

Tuvākajā nākotnē Krievija pieņems attiecīgos tiesību aktus, kuri aizliegs adoptēt bērnus ārvalstniekiem. Kad Astahovam žurnāliste no ASV uzdeva jautājumu: kāpēc Krievija aizliedz tikai ASV iedzīvotājiem adoptēt bērnus no Krievijas, uz to ombudsmenis atbildēja, ka vairāk ne ar vienu valsti nav tik lielu problēmu kā ar ASV.

„Ar katru gaidu precedentu skaits pieaug, kad adoptētie bērni no Krievijas ASV ģimenēs cieš no vardarbības, seksuālās uzmākšanās vai vispār tie tiek nogalināti. Šādu notikumu skaits pieaug arī Itālijā, Francijā un Spānijā. Taču ar šīm valstīm nav tādu problēmu kā ar ASV, jo laicīgi tiek veikta kontrole un paziņots par vardarbības aktiem Krievijai,” paziņoja Astahovs.

„Esmu pārliecināts, ka tuvākajā laikā mēs vispār aizliegsim adoptēt bērnus no Krievijas ārvalstniekiem. Tā ir mana personīgā pozīcija. Jo bērnu īpatsvars Krievijā ir ļoti mazs. Kad bērnu ir maz lielajā teritorijā, tad tos nevar atdod citām valstīm, tos jāaudzina pašiem,” papildināja Astahovs.

No 2013.gada 1.janvāra stājās spēkā likums, kurš aizliedz ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas. Likumprojekts tika izstrādāts, atbildot uz ASV likumdevēju apstiprināto «Magņitska likumu», ar kuru noteiktas sankcijas Krievijas amatpersonām, kas tiek vainotas cilvēktiesību pārkāpumos. Pieņemto likumu neoficiāli sauca par Dmitrija Jakovļeva likumu, puika, kurš traģiski gāja bojā ASV ģimenē.
Visi bāreņi, kurus adoptēja līdz likuma pieņemšanai, devās uz ASV.

Viena trešdaļa adoptēto bērnu ASV no Krievijas nevar sadzīvot ģimenē.

„ASV, ja adoptētais bērns nevar sadzīvot ģimenē, tad viņam meklē citu ģimeni,” teica Astahovs.

Pēc ombudsmeņa datiem par Maksimu Kuzminu ASV pilsoņi samaksāja 75 tūkstošus dolāru adopcijas aģentūrai.
Agrāk adoptēšana bija ļoti labs peļņas avots krievu uzņēmējiem.

„Nepieciešams izveidot starptautisko reģistru, kurā reģistrēs no Krievijas adoptētos bērnus uz ASV, lai būtu vieglāk sekot viņu dzīvei,” paziņoja Astahovs.

„Ārlietu ministrijai nepieciešams izveidot stingrus noteikumus ASV Valsts departamentam, lai tie savlaicīgi ziņotu par veiktajām darbībām,” teica ombudsmenis.

Padotais uzskata, ka adoptēto dzīvei jāseko speciāli izveidotajai komisijai, taču tas neizslēdz to, ka bērnu slepkavības vēl turpināsies.
„Situācija ir nelabvēlīga, un šie gadījumi atkārtosies - nepietiekami pārbaudījām, nepietiekami pieprasījām dokumentus, tā ir palēninātās iedarbības mīna,” teica viņš.

Astahovs atbalstīja TFR ierosināto krimināllietu par Maksima Kuzmina slepkavību.

„Krimināllieta ir ierosināta, tāpēc mums ir iespēja sodīt vainīgos, to jādara visās analoģiskās lietās,” teica Astahovs.

Maksima Kuzmina māte rakstīja prasību Pāvelam Astahovam ar lūgumu atjaunot viņai vecāku tiesības, māte lūdz ombudsmenim palīdzēt viņai atgriezt atpakaļ otro dēlu, Maksima brāli.

„Jūlija Kuzmina, Maksima un Kirila māte, vērsās ar prasību palīdzēt viņai atjaunot vecāku tiesības un atgriezt Kirilu no ASV,” teica Astahovs.

Sieviete iestājās darbā, sāka dzīvot normālu dzīves veidu, tāpēc viņai var atjaunot vecāku tiesības. Kirils pašlaik atrodas pie audžuvecāku radiniekiem.

„Mums ir tiesības pieprasīt bērnu atgriezt uz Krieviju. Ja neizdosies bērnu atdod mātei, tad vēl ir vecmamma un vectēvs. Ja audžuvecāki ir izdarījuši noziegumu, mums ir tiesības atgriezt bērnu uz dzimteni. Atgriezīs viņu vai nē, viss ir atkarīgs no mūsu uzstājības,” pasvītroja Astahovs.

Trīsgadīgais Maksims Kuzmins 21.janvārī bija sasists un no gūtajām traumām tas nomira, bērnu sasita audžumāte. Bērnu adoptēja no Pečoras bērnu nama, no turienes arī tika adoptēts Dmitrijs Jakovļevs, kuru nogalināja 2008.gadā.

Astahovs apgalvo, ka Maksims bija piekauts, to izdarīja audžumāte. Viņa ilgu laiku ēdiena vietā bērnam ir devusi psihotropās vielas. Pskovas apgabalā pēc gubernatora lēmuma ir apstādināta bērnu adopcija.


Написать комментарий