Adoptētā bērna nāve ASV izsauca lielu starptautisko skandālu

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

2013.gada janvāra beigās Teksasas štata provincē pēkšņi nomira trīsgadīgais bērns Makss Alans Šatto, ziņo portāls lenta.ru. 

Dažus mēnešus pirms nāves puikam bija vārds Maksims Kuzmins. Krievijā šis atgadījums kļuva par nopietnu iemeslu, lai aizliegt ASV pilsoņiem adoptēt bērnus no Krievijas. ASV izsauca neizprašanu Krievijas apsūdzība par vardarbīgu izturēšanos pret bērniem.

Medicīniskajā centrā Ektor reģionā, Teksasas štatā puika nonāca bezsamaņas stāvoklī. Ārsti darīja visu iespējamo un pēc tam konstatēja bērna nāvi. Ātro palīdzību trīsgadīgajam bērnam izsauca viņa audžumāte Lora Šatto, pāris Lora un Alans adoptēja puiku dažus mēnešus atpakaļ.

Policisti ieradās uz notikuma vietu pēc tā, kad puika aizveda uz slimnīcu. Audžumāte paskaidroja policistiem, ka puika spēlējas ārā kopā ar savu brāli, kad audžumāte izgāja ārā un ieraudzīja puiku, guļot bezsamaņā.

Sēru ceremoniju nolēma novadīt Luiziānas štatā, no kurienes ir audžumātes vīrs. Apbedīšanas biroja Owens Memorial Chapel mājas lapā saglabājās uzraksts: „ Makss, tu biji neilgi kopā ar mums, lai mūsu mājas sienas Tevi atcerētos, bet piemiņa par Tevi paliks mūsu sirdīs... Mēs mīlam Tevi un skumsim pēc Tevis.”

Šis gadījums tā arī paliktu par atsevišķās ģimenes traģēdiju, ja 18.februārī Krievijas ombudsmeņa mājas lapā neparādītos uzraksts: „Steidzīgi! Teksasas štatā audžumāte nogalināja trīsgadīgu bērnu.” Vēlāk arī bija aprakstīti visi notikuma sižeti. Pēc patologanatoma slēdziena puika nomira no sitieniem. Piekāva puiku audžumāte un deva bērnam ar psihotropās vielās.

Tajā pašā dienā Astahova publicēto informāciju nokomentēja Konstantīns Dolgovs. Pēc viņa datiem, uz līķa bija konstatēti miesas bojājumi, kuri nebija savienojami ar dzīvi. Diplomāts pamatojās uz sociālās aizsardzības dienesta datiem, kurš paziņoja, ka puika gāja bojā no gūtajiem miesas bojājumiem.

Dolgovs arī apskatīja ekspertīzes rezultātus, kuri parādīja, ka puikas iekšējie orgāni arī bija bojāti, to varēja izsaukt stiprie sitieni. Bērnam regulāri deva psihotropās vielas, kuras bija paredzētas šizofrēnijas ārstēšanai.

Uz ombudsmeņa publikācijām atsaucās Ārlietu ministrija, kura ierosināja kriminālprocesu par slepkavību. Krievijas izmeklēšanas instance paziņoja, ka centīsies panākt Loras Šatto arestu. Pēc dažām dienā Aleksandrs Bastrikins paziņoja, ka tāda veida precedentos vainīgie ASV vienmēr paliek nesodīti.

Kustība „Krievijas mātes” vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar aicinājumu aizliegt adoptēt bērnus ārvalstniekiem no Krievijas. Valsts Dome pieņēma likumprojektu, kurš aizliedz adoptēt bērnus no Krievijas to valstu pilsoņiem, kur netiek veidota sadraudzība ar Krieviju. Putina preses sekretārs Peskovs paskaidroja, ka runa iet pirmkārt par ASV, jo tās valdība liedz Krievijai sekot adoptēto bērnu dzīvei.

Jauno likumprojektu neoficiāli sauc arī par Dmitrija Jakovļeva likumu, kurš gāja bojā 2008.gadā. 2012.gada 23.oktobrī adoptētais Maksims Kuzmins pārņēma jauno vārdu Makss Alans un viņa brālis Kristofers Elvins. Astahovs paziņoja, ka vecāku tiesības Šatto pārim izmaksāja 75 tūkstošus dolāru.

Laikraksts Dallas Telegraph veica izmeklēšanu, un izmeklēšanas rezultāti bija Krievijas ierēdņu pareģojumi. Izrādījās, ka Šatto ģimene ir turīga. Lora agrāk strādāja par skolotāju, pasniedza ekonomiku Midland High skolā, bet aizgāja no darba 2012.gada jūlijā.

Šatto bija uzraudzības instanču acu lokā pēc adopcijas, ģimeni regulāri apciemoja inspektors.

Žurnālistu sniegtā informācija nesakrīt ar Maskavas ierēdņu informāciju. Gan medicīnas darbinieki, gan eksperti nezināja, ka bērnam regulāri deva psihotropās vielas. Nav nekas teikts arī par gūtajām traumām, no kurām bērns nomira. Taču galvenais tiesas eksperts pateica, ka informācija par šo ekspertīzi nebūs sniegta vēl ilgu laiku, izmeklēšanas interesēs.

Toties spriežot par to, ka ierēdņiem un žurnālistiem ir informācija, tātad bija informācijas noplūde. Diplomāti jau sen bija informēti par veikto izmeklēšanu, kad Astahovs paziņoja par kārtējo slepkavību.

Azizovs sazinājās ar Kristoferu un nekādu aizdomu par vardarbību ģimenē neradās. Oficiālajā vēstniecības mājas lapā nekādas informācijas par veikto izmeklēšanu nav. Pēc adopcijas likuma adoptētājiem bērniem automātiski līdz 18 gadiem tiek dotas divas pilsonības. Ir ziņas par to, ka Ģenerālais konsulāts bija informēts par notikumu jau nākamajā dienā.

Azizovs apstiprināja, ka puikam deva psihotropās vielas, ko viņam izrakstīja ārsts pediatrs. Šīs zāles nedrīkst lietot, ja ir sirds sistēmas slimības, bet Maksimam bija sirds nepietiekamība. Toties uz jautājumu vai ir sakarība starp pieņemtajām zālēm un bērna nāvi to varēs paziņot tikai ekspertīze.

Kamēr notika bažas par izmeklēšanai gaitu, Krievijā abu puiku mamma vēlas, lai Kirilu atdod viņai un atjauno viņai vecāku tiesības, kuras bija atņemtas. Sieviete sāka strādāt un vest normālo dzīves veidu. Teksasas sociālais dienests nesteidzas adoptēto puiku atgriezt atpakaļ uz Krieviju. Šatto var tikties ar puiku tikai dažas stundas nedēļā. 

Kuzminu un Astahovu atbalsta Pskovas apgabala gubernators Andrejs Turčaks, kurš paziņoja ka vietējie iedzīvotāji vēlas palīdzēt Kirila mātei atgriezt dēlu uz dzimteni. Gubernators bija pirmais, kurš aizliedza ārvalstniekiem adoptēt bērnus no šī reģiona. Kaut arī aizliegums ir laicīgs neviens nezina uz cik ilgu laiku šis aizliegums ir ieviests.

Kādus pasākumus veiks valdība, lai atgriezt atpakaļ puiku vēl nav zināms. ASV Valsts departaments ir reaģējis uz šo slepkavību. Vašingtonā atzīmēja, ka pagaidām nevar spriest par nāves cēloni,

Astahovs saprazdams, ka situācija saasinājās vairāk nesaka tik skaļus lozungus. Viņš piedāvāja, lai Loru Šotto sauktu pie kriminālatbildības – ja ne par tīšu slepkavību, tad par bērna atstāšanu bīstamībā. Ar šo ierēdnis gribēja teikt, ka sieviete izrādījās slikta māte un nepienācīgi pieskatīja bērnu.


Написать комментарий