Rēzeknes pilsētā īstenos programmu «Brigāde»

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Ar 2013. gada martu Latvijas reģionos sadarbībā ar vietējām pašvaldībām tiks īstenota radošās uzņēmējdarbības programma „Brigāde”, kas līdz šim veiksmīgi rīkota galvaspilsētā, informē Rēzeknes pašvaldības portāls. 

Sadarbībā ar Laikmetīgās mākslas centru, Rēzeknes pilsētas domi un Latgales vēstniecību GORS konkurss „Brigāde” norisināsies arī Rēzeknes pilsētas administratīvajā teritorijā.

Izvērtējot „Brigāde” veiksmes stāstus Rīgā, programmas rīkotāji ir uzsākuši sadarbību ar Rēzeknes pilsētas domi un Cēsu novada pašvaldību, lai izvērstu konkursu arī reģionos. Līdzīgi kā galvaspilsētā, martā un aprīlī pilsētu iedzīvotāji varēs iesniegt projektus, kuru idejas ir balstītas mākslā un kultūrā, atbilst sociāli atbildīgas un ilgtspējīgas uzņēmējdarbības pamatprincipiem, kā arī atrodas fiziskā vietā Rēzeknē vai Cēsu vecpilsētā. Projektu atlase norisināsies divās kārtās – iesniegtās idejas pirmajā kārtā vērtēs pašvaldības izveidota žūrija, savukārt otrajā kārtā norisināsies intervijas ar projektu autoriem, kur piedalīsies arī eksperti no Rīgas. Programmas „Brigāde” konkursā Rēzeknē kopumā tiks noteikti trīs uzvarētāji, un finansiālais atbalsts katram uzvarētājam reģionu konkursos tiks piešķirts līdz 2500 latu apmērā.

„Latgales vēstniecība GORS ir aktīvi iesaistījusies šīs programmas aktivitātēs, apzinoties kultūras un radošo industriju nozīmi reģiona un pilsētas attīstības veicināšanā. Tādējādi vēlamies apliecināt, ka patlaban Latvijā topošais daudzfunkcionālais centrs ir vieta ne tikai kultūras izpausmēm, bet arī jaunrades procesiem, tai skaitā uzņēmējdarbības jomā. Esam arī pateicīgi Rēzeknes pilsētas domes deputātiem par atbalstu šai programmai, kas atbalstīs radošākos projektus, apliecinās kultūras, radošo industriju un uzņēmējdarbības sektoru mijiedarbību,” stāsta Latgales vēstniecības GORS vadītāja, SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” valdes locekle Diāna Zirniņa.

„Ar projekta palīdzību  būs iespējams iedvesmot jaunus un radošus uzņēmumus mūsu pilsētā,” uzsver Latgales vēstniecības GORS personāla-projektu vadītāja Inese Kirejeva. Projektā varēs piedalīties ne tikai jau esošie uzņēmēji, bet arī fiziskas personas, kurām ir kāda lieliska ideja par uzņēmējdarbību, kas balstītā mākslā un kultūrā,  iesaistot tajā iedzīvotājus no dažādiem sociālajiem slāņiem un sniedzot viņiem brīvā laika pavadīšanas iespējas. „Līdz šim ar programmas „Brigāde” atbalstu Rīgā finansējumu savas idejas attīstīšanai ir saņēmuši vairāki uzņēmumi - piemēram, MAMMU nodarbina jaunās māmiņas, kuras nodarbojas ar rokdarbiem, sniedzot iespēju savienot bērnu audzināšanu ar peļņas darbu, pensionētu  cilvēku vidū popularitāti ir guvis uzņēmums „Mājas svētība”, kurā ir iespējams mainīties ar telpaugiem, padzert kafiju, palasīt grāmatas un parunāties, savukārt uz stikla otrreizējās pārstrādes darbnīcu „Buteljons” iedzīvotāji nes tukšas stikla pudeles, kas mākslinieku rokās pārtop par dizaina priekšmetiem vai praktiskām lietām ikdienas vajadzībām,” - tā Latgales vēstniecības GORS personāla-projektu vadītāja Inese Kirejeva.

Finansējumu 5000 latu apmērā mākslā un kultūrā balstīta uzņēmuma radīšanai un attīstīšanai pagājušajā nedēļā saņēma 14 iniciatīvas, kas darbojas Rīgā. Tuvākajos mēnešos ar konkursā iegūto 5000 latu palīdzību durvis Rīgā vērs jaunas apģērbu un mēbeļu darbnīcas, mūzikas ierakstu studija, daudznacionāla virtuve, fotodarbnīca, „capoeira” deju studija un citi oriģināli uzņēmumi. Martā un aprīlī līdzīgi konkursi norisināsies arī Rēzeknē un Cēsīs, kā arī vēl divās citās Latvijas pilsētās, kur sadarbības partneri vēl tiek meklēti.

Plašāku informāciju par programmu „Brigāde”, konkursa nosacījumiem, pieteikšanās norisi un pasākumiem iespējams iegūt projekta mājas lapā www.brigade.lv. Plašāka informācija par pieteikšanos programmai „Brigāde” Rēzeknē būs pieejama Rēzeknes pilsētas mājas lapā www.rezekne.lv, kā arī masu medijos.

Par programmu „Brigāde”

Programmas „Brigāde” mērķis ir atbalstīt radošu, ilgtspējīgu uzņēmējdarbību, kas balstīta mākslā un kultūrā, risina sociālos jautājumus un uzlabo vietējo kopienu dzīves kvalitāti. Pirmais programmas „Brigāde” konkurss norisinājās 2010.gada vasarā, pēc kura tika radītas 12 jaunas iniciatīvas, savukārt šajā pavasarī līdz 5000 latu sava uzņēmuma radīšanai un attīstīšanai saņēma 14 konkursa uzvarētāji ar inovatīvām un oriģinālām idejām. Programmu „Brigāde” rīko Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Sorosa fondu-Latvija, savukārt programmas finansējumu nodrošina „Open Society Foundations”.


Написать комментарий