Darbi pie „Latgales vēstniecības GORS” izbūves tuvojas nobeigumam

foto: culture.lv
foto: culture.lv

Rēzeknē pilnā sparā rit darbi pie Latvijā pirmās jaunbūvējamās koncertzāles – Latgales vēstniecības GORS – izbūves, kas jau maijā vērs vaļā savas durvis apmeklētājiem, informē Rēzeknes pašvaldības portāls. 

Latgales vēstniecība GORS ir būtisks Latvijas un Latgales reģiona kultūrtūrisma objekts, kas ir paredzēts Latvijas nacionālajā attīstības plānā, Rēzeknes pilsētas attīstības stratēģijā 2007.-2013. gadam un 2012. gada izstrādātajā kultūrtūrisma attīstības koncepcijā. Īstenojot projektu, ir ņemta vērā nepieciešamība šajā centrā nodrošināt kvalitatīvus un mūsdienīgus pakalpojumus, izmantojot mūsdienu prasībām piemērotu aprīkojumu un tehnisko nodrošinājumu.

Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes vecākā projektu vadītāja Inese Haite informē, ka projekta ieviešanas gaitā identificētas izmaksas, kas ir saistītas ar infrastruktūras izbūvi. Saskaņā ar nospraustajiem mērķiem, Rēzeknes pilsētas domei ir jāizveido mūsdienīgs daudzfunkcionālais centrs, kas spētu nodrošināt visas paredzētās funkcijas. Centram ir jākļūst par Rēzeknes pilsētas un reģiona kultūras dzīves un sabiedrisko norišu centru, jāspēj nodrošināt visas paredzētas funkcijas: muzikāli dramaturģiskie uzvedumi (opera, balets, mūzikli), simfoniskās mūzikas koncerti, kora mūzikas koncerti, kamermūzikas koncerti, reģionālu un starptautisku konferenču rīkošana, dzimtsarakstu nodaļas darbība, kā arī kino demonstrēšana un izstāžu rīkošana. Lai varētu kvalitatīvi nodrošināt visu pasākumu norisi atbilstoši mūsdienu prasībām, projekta ieviešanas gaitā tika skatīti projektā paredzētie risinājumi. Diemžēl daļa no aprīkojuma, kas spētu nodrošināt augstas kvalitātes pasākumus, sākotnējā tehniskajā projektā nebija paredzēts. Tehniskais projekts bija izstrādāts 2008.gadā, un laika gaitā ir mainījusies pieejamās tehnoloģijas un risinājumi. Tāpēc projekta ieviešanas darba grupa kopā ar projekta autoriem SIA „Vizuālās modelēšanas studija” cītīgi strādāja jau būvdarbu veikšanas gaitā, lai identificētu minimāli nepieciešamo aprīkojumu un papildus tehniskās prasības paredzēto funkciju nodrošināšanai. Šo priekšnosacījumu izpildei ir nepieciešams papildus finansējums. Tādā kārtā ir identificētas visas nepieciešamās izmaksas projekta pabeigšanai un organizētas iepirkumu procedūras konkrētu papildus tehnisko risinājumu iegādei. Attiecināmās izmaksas palikušas nemainīgas – 9,6 miljoni latu, ir veikta pilna izdevumu kalkulācija projekta neattiecināmajām izmaksām, kas kopā sastāda 4,3 miljonus latu. No tām 1,8 miljoni latu ir tiešais izpildes līguma finansējums, bet 2,45 miljoni latu ir PVN izmaksas, kas projekta ieviešanas gaitā tiek atgūtas no valsts priekšnodokļa veidā. Papildus izmaksu nodrošināšanai Rēzeknes pilsētas domes deputāti ir atbalstījuši lēmuma projektu par aizņēmuma ņemšanu Valsts kasē 459 312,04 latu apmērā.

Sakarā ar to, ka jaunbūve ir sarežģīta inženiertehniskā būve ar augstām akustiskām prasībām, būvdarbu veikšanas gaitā tika uzlaboti daži tehniskie, tai skaitā akustiskie, risinājumi. Rēzeknes pilsētas dome neattiecināmo izmaksu sadaļā sedz šo būvdarbu izmaksas. Papildus no neattiecināmajām izmaksām tiks segts aprīkojums kafejnīcas darba nodrošināšanai, biroja aprīkojums centra administrācijai un semināru nodrošināšanai, gaismas vadības un apskaņošanas vadības sistēmas mazajā un lielajā zālē, video vadības un komutācijas sistēma. Tiks ieviestas arī modernas tehnoloģijas, piemēram, informatīvo stendu sistēma, interaktīvās kustības risinājumu sistēma, vizuālās informācijas sistēma utt.

Jāpiebilst, ka 2009.gada 9.aprīlī Rēzeknes pilsētas dome pieņēma lēmumu piedalīties projektu konkursā, attiecīgi tika pieņemts lēmums apstiprināt projekta kopējās izmaksas 16 304 758 latu (ERAF, valsts un pašvaldības finansējums) apmērā. Savukārt pateicoties veiksmīgai ERAF projekta ieviešanas gaitai, pilnīga projekta rezultāta sasniegšanai ir izdevies minimizēt sākotnēji paredzētos izdevumus un iegūt būtisku plānoto projekta izmaksu ietaupījumu, samazinot projekta kopējās izmaksas līdz 11 543 004,77 latiem.
 


Написать комментарий