Jaunie rēzeknieši Braslavā noauda draudzības jostas

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

16. un 17. martā Baltkrievijas pilsētā Braslavā projekta „Kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana Rēzeknes un Braslavas reģionos” (LLB-1-102 "History Footprint") ietvaros notika starptautiskā bērnu radošā darbnīca jostu aušanā uz dēlīšiem, informē Rēzeknes portāls.

Rēzekni pārstāvēja deviņi eseju konkursa par Festivāla parka nākotni uzvarētāji.

Jostu aušana uz dēlīšiem līdz ar keramiku un pīšanu no salmiem un kārkliem ir Braslavas tradicionālais amats, un tieši tāpēc šis amatniecības veids tika izvēlēts pirmajai no četrām radošajām darbnīcām projekta ietvaros. Tautas amatniecības meistari no Braslavas tradicionālās kultūras muzeja pastāstīja par jostu-sargātāju nozīmi mūsu senču dzīvē un katram no dalībniekiem detalizēti pastāstīja un parādīja, kā aust jostas. Radošā darbnīca notika divas dienas pa dažām stundām un šajā laikā bērni pat bez iepriekšējas pieredzes noauda ļoti skaistas un garas (līdz 2 metriem) jostas. Savus darbus jaunie meistari paņēma līdzi, lai parādītu draugiem un vecākiem, bet vasarā šīs jostas tiks piedāvātas Rēzeknē un Braslavā organizēto radošo darbnīcu dalībnieku darbu izstādē.

Tā kā pilnīgi visiem radošās darbnīcas dalībniekiem no Latvijas puses brauciens uz Braslavu un Baltkrieviju bija pirmo reizi dzīvē, viņiem bija paredzēta ļoti daudzveidīga programma. Bērni no Rēzeknes apmeklēja Braslavas tradicionālās kultūras muzeju, kurā viņiem ļoti aizraujošā formā pastāstīja par šajā reģionā tradicionālajiem amatiem. Turklāt jaunie rēzeknieši ar neslēptu sajūsmu apskatīja gleznu izstādi (citādi tās nenosauksi), kuras ir izpildītas tekstilmozaīkas tehnikā. Ekskursijas laikā pa pilsētu radošās darbnīcas dalībnieki no Rēzeknes redzēja Braslavas ievērojamākās vietas: pilskalnu, Svētās Jaunavas Marijas Piedzimšanas katoļu baznīcu un pareizticīgo Debesbraukšanas baznīcu, kā arī ļoti interesantu pagājušā gadsimta 20-to gadu apbūves kvartālu, kurā mājas ir būvētas tā saucamajā „zakapanas” stilā.

Neskatoties uz piesātināto programmu un radošās darbnīcas dalībnieku vēlēšanos noaust pēc iespējas garākas jostas, šo divu dienu laikā bērni no Braslavas un Rēzeknes, protams, iepazinās un pat sadraudzējās. Nākamā radošā darbnīca notiks aprīlī Rēzeknē un būs veltīta podnieka amatam. Šoreiz viesi būs bērni no Braslavas un cerēsim, ka viņi arī ne vien apgūs jaunas amatniecības prasmes, bet arī iegūs jaunus draugus.

Projekta kopējās izmaksas ir 1 359 875,02 eiro (955 725,60 lati), tajā skaitā 1 223 887,52 eiro (860 153,03 lati) ir Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta līdzfinansējums.

Fotogalerija.


Написать комментарий