Latvijas ārlietu ministra delegācija apmeklē Afganistānu

foto: amgholidays.net
foto: amgholidays.net

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs no 26. līdz 28.martam darba vizītē apmeklē Afganistānas Islama Republiku.

Ministrs ticies ar Afganistānas ārlietu ministru Dr. Zalmaju Rasulu, Afganistānas prezidenta padomnieku Dr. Ranginu Dadfaru Spantu un Balkas provinces gubernatoru Atu Muhamedu Nuru, informēja Ārlietu ministrijā.

Tiekoties ar afgāņu amatpersonām, ārlietu ministrs uzsvēra Latvijas gatavību ar apmācības un civilās atjaunotnes projektiem turpināt atbalstīt Afganistānas attīstību pēc 2014.gada beigās paredzētās ISAF (Starptautiskie Drošības atbalsta spēki Afganistānā) misijas noslēguma.

Ministrs informēja par Latvijas Ministru kabineta piešķirtajiem līdzekļiem Afganistānas drošības spēku attīstībai no 2015.gada līdz 2017.gadam. "Pēc 2015.gada Latvija iesaistīsies NATO vadītajā misijā, kuras mērķis būs apmācīt un sniegt atbalstu Afganistānas drošības spēkiem," norādīja E.Rinkēvičs. Afganistānas ārlietu ministrs un prezidenta padomnieks izteica Latvijai sirsnīgu pateicību par Latvijas ieguldījumu un pauda cerību, ka tas tiks turpināts arī laika posmā pēc 2014.gada.

"Latvija arī izvērtē civilās iesaistes jomas Afganistānā. Mums ir vērā ņemama pieredze vairākās jomās, kas būtiskas Afganistānas atjaunotnei," norādīja ministrs. Latvija jau ir piedāvājusi apmācīt Afganistānas dzelzceļa un transporta jomas speciālistus. Afganistānas pārstāvji izteica interesi arī par ārstu, inženieru un citu tehnisko speciālistu sagatavošanu un apmācību, kas Latvijā tiek nodrošināta profesionāli augstā līmenī.

Ekonomiskās sadarbības paplašināšanas kontekstā Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra nepieciešamību attīstīt divpusējo līgumtiesisko bāzi. Liela nozīme ir arī kontaktu veicināšanai starp abu valstu uzņēmējiem – vienlaikus ar ārlietu ministru Afganistānu apmeklēja Latvijas uzņēmēju delegācija, kas apzināja turpmākās sadarbības iespējas ar šo valsti. Ministrs aicināja izvērtēt Latvijas iesniegto līgumprojektu par gaisa satiksmi un strādāt pie citu līgumu noslēgšanas. E.Rinkēvičs pauda atbalstu Afganistānas virzībai uz iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā.

Latvijas ārlietu ministrs īpaši uzsvēra Ziemeļu Apgādes tīklaattīstības nozīmi, kas ļautu pašreizējo militāro kravu transporta tīklu pārveidot par transporta maršrutu ar komerciālu nozīmi un vecinātu šī reģiona ekonomisko attīstību un ilgtermiņa stabilitāti. Minētie jautājumi detalizēti tika pārrunāti ar Afganistānas ziemeļu provinces Balkas gubernatoru. E.Rinkēvičs izteica ieinteresētību attīstīt padziļinātu sadarbību ar šo nozīmīgo Afganistānas reģionu.

Ministrs informēja Afganistānas pusi par ciešajiem kontaktiem ar Centrālāzijas valstīm un akcentēja to iesaistes nozīmību Afganistānas stabilizācijā. E.Rinkēvičs ielūdza Afganistānas ārlietu ministru izdevīgā laikā apmeklēt Latviju, kā arī aicināja Afganistānas amatpersonas un ekspertus piedalīties Latvijas organizētajā Otrajā starptautiskajā seminārā par Ziemeļu Apgādes tīkla attīstību, kas plānots 11. un 12.jūnijā Rīgā.

Sarunās ar afgāņu partneriem ārlietu ministrs interesējās par Afganistānas iekšpolitiskajām norisēm, īpaši par 2014.gadā plānotajām prezidenta vēlēšanām. "Vēlēšanu sagatavošana un norise būs nozīmīgs atskaites punkts valsts tālākai attīstībai," norādīja ministrs.

Vizītes laikā E.Rinkēvičs apciemoja Latvijas karavīrus, kas piedalās ISAF misijā un dislocēti Mazarešarifas pilsētā valsts ziemeļos. Ārlietu ministrs izteica siltu pateicību karavīriem un nodeva atvesto cienastu – Latvijas rupjmaizi, medu, saldumus un citus kārumus.

Ministram notika sarunas ar ISAF civilās un militārās vadības amatpersonām. Tiekoties ar Latvijas ārlietu ministru, ISAF misijas komandiera vietnieks, ģenerālleitnants Niks Patriks Kārters un ISAF Ziemeļu reģionālās pavēlniecības komandieris, ģenerālmajors Jorgs Folmers augstu novērtēja Latvijas karavīru profesionalitāti un sniegumu, pildot dienesta pienākumus ISAF misijas ietvaros.

Vizītes laikā E.Rinkēvičs tikās arī ar ES un ANO īpašajiem pārstāvjiem Afganistānā.


Написать комментарий