Viedoklis: Dažu personu nepatika pret Daugavpils Rotko mākslas centru saistīta ar vienkāršu provinciālismu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ir palicis tieši mēnesis līdz momentam, kad vairāku augstāko amatu pārstāvju klātbūtnē svinīgi tiks pārgriezta lente un sāks darboties Daugavpils Rotko mākslas centrs, kurš sola kļūt par multikulturālu centru ne tikai Daugavpilī un Latvijā, bet arī kopumā Austrumeiropā.

Neskatoties uz to, ka pateicoties tieši Rotko Centra izveidošanai ir izdevies savest kārtībā bijušā Cietokšņa ēku un tam piegulošo teritoriju, bet ekspozīcijas topošā Centrā būs veltītas ne tikai vienam no dārgāko un pirktāko mūsdienās māksliniekam, kā arī varēs  rīkot konferences un tikšanās renovētajā ēkā ne tikai bohēmas pārstāvji, joprojām tiek izteiktas domas par šādas iestādes izveides un uzturēšanas lietderību.

Pēc Daugavpils pilsētas bijušās pilsētas domes priekšsēdētājas Ritas Strodes domām, kurai lielākoties pieder ideja par multikulturālā centra izveidošanu arhitektūras pieminekļa teritorijā, negatīvā attieksme pret mākslas centru ir saistīta galvenokārt ar bezdarbu un iedzīvotāju  tradicionālo skepticismu attiecībā pret notiekošo.

„ Domāju, ka tajā ir vainojams vienkāršs provinciālisms: cilvēki dzīvo slēgtās telpās, tikai tāpēc, ka viņiem nav iespējas pabūt kur citur un salīdzināt savas izjūtas un izdarīt secinājumus.  Tieši tāpēc arī nepieņem to, jo līdz galam viņi nav to izpratuši.

Atcerieties, savā laikā daudzi bija pret Ledus halles, Olimpisko centru, kā arī lidostas celšanu. Tomēr, tas nav visu  viedoklis, bet tikai 10-15% iedzīvotāju viedoklis, kuriem, pēc manām domām, ir nopietnas problēmas dzīvē.

Toties nevienam  nav noslēpums, ka cilvēki no citām pilsētām, reģioniem un pat kaimiņvalstīm speciāli atbrauc uz Daugavpili, lai apmeklētu Olimpiskā centra baseinu vai Ledus halli, vienlaikus, arī iepērkoties mūsu pilsētas tirdzniecības centros.

Ja mēs vēlamies dzīvot labāk, ir nepieciešams attīstīties, veidot kaut ko jaunu. Par labu piemēru tam varētu kalpot valsts galvaspilsēta, kurā visu laiku palielinās tūrisma objektu skaits, kuras var piesaistīt tūristus un pilsētas viesus” – ir pārliecināta Rita Strode.


Написать комментарий