Somijas Eiropas lietu ministrs: Latvijas iestāja eirozonā ir daudzu valstu interesēs

foto: forpost.com.ua
foto: forpost.com.ua

Latvijas iestāšanās eirozonā ir visu Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Eiropas interesēs, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Somijas Eiropas lietu ministrs Aleksandrs Stubs.

Stubs radio atzina, ka radot eirozonu, tās pamatos bijušas nepilnības, taču tās labo un krīzes noslēgums tuvojas.

Somijas Eiropas lietu ministrs izteica cerības, ka Latvijas ceļš uz eiro būs gluds. "Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai Latvija iekļautos eirozonā drīzāk," radio sacīja ministrs, atzīstot, ka Latvijā īstenotās strukturālās reformas uz Somijas valdību atstājušas lielu iespaidu.

"Gan racionālā, gan intelektuālā ziņā ir ļoti grūti argumentēt, ka valstij, kas atbilst kritērijiem un īstenojusi tiešām smagus taupības pasākumus, ir jāpaliek ārpus eirozonas. Tieši otrādi, tā ir jāuzņem," sacīja Stubs. Viņš arī norāda, ka šobrīd vērojams - tās valstis, kas negribēja pievienoties eiro, tagad maina kursu, un vēlas iestāties eirozonā.

Ministrs sacīja, ka Somija zina, cik smagus taupības pasākumus īstenojusi Latvija. "Mēs sakām problemātiskajām valstīm, lūk, skatieties, Latvija to varēja, kādēļ jūs nespējat?" radio sacīja Stubs. Viņš bilda, ka Latvijas iestāšanās eirozonā ir visu Ziemeļvalstu, Baltijas valstu un Eiropas interesēs. Eirozona tuvojas krīzes noslēgumam un Somija pilnībā atbalsta Latvijas uzņemšanu tajā.

Jau ziņots, ka valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja vēstules projektu Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai par ārpuskārtas konverģences ziņojuma pieprasīšanu, kas nepieciešams, lai Latvija tiktu uzaicināta pievienoties eirozonai.

Latvijas pieteikuma vēstuli parakstīja premjers Valdis Dombrovskis (V), finanšu ministrs Vilks un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvics.


Написать комментарий