Kipras ārlietu ministrs: ES dēļ stāvoklis valstī ir kā pēc Turcijas iebrukuma

foto: zn.ua
foto: zn.ua

Eiropas Savienības (ES) solidaritātes trūkuma dēļ Kipras ekonomika nonākusi tik pat katastrofālā situācijā, kāda tā bija pēc Turcijas iebrukuma1974. gadā, pavēstījis valsts ārlietu ministrs Jans Kasulids.

Sarunā ar Francijas laikrakstu Les Echos ārlietu ministrs norādīja, ka tagad Kirpai jāsāk gandrīz no tukšas vietas, līdzīgi kā tas bijis pēc tam, kad Turcija iebrukuma laikā bija iznīcinājusi valsts ekonomiku, vēsta Euobserver.

«Es nerunāšu par solidaritāti. Eiropa tēlo, ka palīdz mums, bet cena, kas par to ir jāmaksā, ir pārāk augsta – brutāla mūsu ekonomikas modeļa iznīcināšana, kas iedzīvotājiem radīs milzīgas un ilgstošas grūtības,» sacīja J. Kasulids.

Ministrs norādīja, ka neviens neesot teicis, ka starptautiskā aizdevuma sarunas noslēgsies ar tik pēkšņu, radikālu un vardarbīgu valsts ekonomikas modeļa sagraušanu. Vienīgā valsts, kas Kipru esot atbalstījusi, bijusi Luksemburga. Neoficiālu atbalstu izteikusi arī Grieķija, tomēr tikai Luksemburga Kipru Eirogrupā aizstāvējusi atklāti.

«Francija klusēja. Bet Francijai nākotnē varētu parādīties problēmas un tad viņiem pašiem vajadzēs palīdzību,» pieļāva Kipras ministrs. Tikmēr Vācija bijusi nežēlīga. «Ir skaidrs, ka Vācija vēlas uzspiest savu gribu Dienvideiropiešiem, kuriem šobrīd Berlīne ir nepieciešama,» sacīja J. Kasulids.

Viņš arī atzina, ka daļa vainas par izveidojušos situāciju ir jāuzņemas arī pašai Kiprai. Sarunā ar Francijas laikrakstu Kipras ministrs atzina, ka viņa valsts varasiestādes neesot neko darījušas, lai nepieļautu Laiki Bank lielos noguldītājus savu naudu no kredītiestādes pārvest prom.

«[Izņemtā] nauda bija pietiekoša, lai Laiki Bank, kas ir otra lielākā Kipras banka, nonāktu bezdibeņa priekšā. Bankas rīcībā bija palikuši tikai 55 miljoni eiro. Mums nebija citas izvēles, kā vien piekrist banku restrukturizācijai,» sacīja J. Kasulids.

«Kļūdas pieļāva abas puses. Piemēram, vai Eiropas Centrālajai bankai (ECB) bija pareizi turpināt finansēt Laiki Bank, kad tā bija uz bankrota robežas? Ārkārtas aizdevumi 2011. gada septembrī veidoja 430 miljonus eiro, bet marta vidū bija sasnieguši jau 9,2 miljardus,» vaicāja ministrs.

Turcija iebruka Kiprā 1974. gadā pēc tam, kad ar Grieķijas atbalstu salā tika sarīkots apvērsums, kura īstenotāji vēlējās pievienoties Grieķijai. Pēc iebrukuma Kipras ziemeļu daļā, kuru galvenokārt apdzīvo turki, tika izveidota Ziemeļkipras Turku Republika, kuru gan ir atzinusi tikai paša Turcija.


Написать комментарий