Stājas spēkā KL un KPL grozījumi, kas nodrošinās piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskajām personām

foto: ru.tsn.ua
foto: ru.tsn.ua

Pirmdien, 1.aprīlī spēkā stājas būtiski Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma grozījumi, kas nodrošinās efektīvāku piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu attiecībā uz juridiskajām personām, informē Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvis Andris Vitenburgs.

Minētie grozījumi paredz precīzāk definēt to personu loku, kurām var piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekļus, kā arī iespēju izdalīt atsevišķā lietvedībā procesu pret juridisko personu, ļaujot piemērot piespiedu ietekmēšanas līdzekli uzņēmumam arī gadījumos, kad fiziskā persona vēl nav notiesāta.

Saskaņā ar minētajiem grozījumiem piespiedu ietekmēšanas līdzekli varēs piemērot privāto tiesību juridiskajai personai, tai skaitā valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrībai, kā arī personālsabiedrībai. Turklāt attiecībā uz minētajām personām turpmāk varēs piemērot vairākus piespiedu ietekmēšanas līdzekļus - likvidāciju, tiesību ierobežošanu, mantas konfiskāciju un naudas piedziņu. Pēdējos trīs varēs piemērot vienlaicīgi.

Krimināllikuma grozījumi nosaka, ka tiesību ierobežošana nozīmē noteiktu tiesību vai atļauju atņemšanu vai aizliegumu juridiskajai personai izmantot noteiktas tiesības, saņemt valsts atbalstu vai palīdzību, piedalīties valsts vai pašvaldības iepirkuma procedūrā.

Atbilstoši jaunajām izmaiņām tiek paplašināts piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanas pamats. Piespiedu ietekmēšanas līdzekli varēs piemērot ne tikai tajos gadījumos, kad noziedzīgais nodarījums izdarīts juridiskās personas interesēs, bet arī šīs personas labā vai tās nepietiekamas pārraudzības vai kontroles rezultātā.


Написать комментарий