Ķēdes vēstules internetā: pirms palīdzēt, jāpārbauda

foto: evitazobova.blogspot.com
foto: evitazobova.blogspot.com

Martā sociālajā vietnē draugiem.lv klejoja ķēdes vēstule ar izmisīgu lūgumu ziedot asinis ar vēzi slimam bērnam, kuram vajadzīga operācija.

Acīmredzot šis ir tas pats bērns, par kuru Valsts Asinsdonoru centrā (VADC) tagad saka – mamma izmisumā zvanījusi un lūgusi apturēt vēstules turpmāko izplatīšanu. Mazā slimnieciņa labā šobrīd ir izdarīts viss iespējamais un asinis nevajag. Taču ne VADC šo vēstuli ir sūtījis, ne lūdzis palīdzību, ne arī spēj apturēt ģimenes draugu spontāno iniciatīvu.

«Ar vēstulēm ir tā – personisks uzaicinājums cilvēkus motivē vairāk. Tāpēc negribam teikt, ka to nevajag darīt vispār. Bet vajag pārliecināties, vai asinis ir vajadzīgas!» aicina VADC sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Daina Krūmiņa. Tāpēc labāk meklēt donorus tuvāko cilvēku lokā, nevis rakstīt vēstules sociālajos tīklos, viņa ierosina. Vēl labāk – ja sazinātos ar VADC, jo, iespējams, pacientam vajag tikai vienu asins devu nedēļā, nevis daudzus litrus.

Nereti joprojām arī ārsti aicina smagi slima pacienta radiniekus ziedot asinis. Un tuvinieki ir izmisumā, jo ne visi veselības stāvokļa dēļ asinis drīkst nodot. Viņi uzreiz uzbur visdrūmāko scenāriju – ja nenodos asinis, tad tuvo cilvēku neoperēs. «Tā ir pārmantota tradīcija, tādā veidā mediķi agrākos gados palīdzēja uzturēt asins krājumus, jo asiņu visu laiku trūka,» mierina D. Krūmiņa. Tagad asins krājumi tiek regulāri kontrolēti un vajadzības gadījumā donorus palīgā aicina laikus, skaidro VADC Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece. Centra mājas lapā tiek ievietota informācija donoriem, tāpēc ir iespējams operatīvi uzzināt, kuras asins grupas un rēzus piederības asinis ir nepieciešamas un kuras – pagaidām ne. To var uzzināt, arī zvanot uz VADC bezmaksas informatīvo tālruni.
Ja privāti izplatīts aicinājums ziedot asinis, tad ir bijuši gadījumi, kad cilvēki aicināti pirms tam piezvanīt uz tālruņa numuru. Nereti izrādījies, ka tas ir maksas tālruņa numurs, kuru izmanto krāpnieciskos nolūkos. Tāpēc D. Krūmiņa mudina visu informāciju noskaidrot VADC, ja nav citas iespējas. VADC darbinieki uzzinās, kura ārstniecības iestāde kādas grupas asinis pieprasa. «Mums nav datu par pacientiem, bet tādā veidā varam noskaidrot par asins pieprasījumu,» viņa paskaidro.

Ķēdes vēstules mēdz izdarīt lāča pakalpojumu – ja tāda vēstule internetā klejo mēnesi, pacientam visbiežāk asinis vairs nevajag. Taču kāds šo ziņu izlasa un izplata kā jaunumu. Un tad sākas. Cilvēki, jo īpaši tad, ja jāpalīdz bērnam, metas ziedot asinis. Gadās, ka viņus atraida, jo bezjēdzīgus asins un to komponentu krājumus gatavot nav jēgas.

VADC uzsver – ja asiņu patiešām trūktu, sabiedrība tiktu informēta sociālajos tīklos, jo cilvēki ir atsaucīgi un donoru kustība vēršas plašumā.

T. Kļaveniece piebilst, ka, gatavojoties plānveida operācijām, ir iespējama situācija, kad tās ir jāatliek uz vienu dienu, bet nākamajā nepieciešamais asins daudzums jau ir sagādāts. Taču akūtās situācijās medicīnas iestādes ar asinīm nodrošina pilnībā.


Написать комментарий