Vienotība: Āra kafejnīcām jāpiešķir tirdzniecības atļauja uz trīs gadiem

foto: riga24.lv
foto: riga24.lv

Rīgas domei tām āra kafejnīcām, kuras darbojas vairākas vasaras sezonas pēc kārtas, jāpiešķir tirdzniecības atļauja uz trim, nevis uz vienu gadu, kā tas ir šobrīd. Izmaiņas esošajā kārtībā mazinātu birokrātisko slogu un saskaņošanai vajadzīgo laiku, kas pirms aktīvās tūrisma sezonas prasa gandrīz mēnesi, uzskata partijas Vienotība Rīgas domes deputātu frakcija.

Tāpat izmaiņas lieki netērētu pašvaldības administratīvos resursus, kā arī nodrošinātu uzņēmējiem draudzīgāku vidi komercdarbības veikšanai.

Vienotība deputāti, uzklausot vairāku uzņēmēju viedokļus un tiekoties ar Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvjiem, ir pārliecinājušies, ka āra tirdzniecības vietām, kurās gadu no gada nekas nemainās, tiek izmantota tā pati teritorija, izvietojums, aprīkojums, noformējums, kā arī piedāvātie pakalpojumi, ikgadējas atļaujas saņemšana ir nevajadzīgs slogs. Turklāt pirms aktīvās tūrisma sezonas sākuma saskaņošanas procedūra prasa gandrīz mēnesi, ņemot vērā lielo pieteikumu skaitu un atļaujas izsniegšanas kārtību.

“Atļaujas saņemšana tērē gan Rīgas pašvaldības resursus, gan arī uzņēmēju laiku un nervus. Vasaras sezona ir pārāk īsa, savukārt proporcionāli veiktais ieguldījums sagatavošanās darbiem ir neadekvāti sarežģīts. Trīs gadu atļaujas piešķiršana pastāvīgajiem partneriem nozīmētu, ka Rīgas dome novērtē un uzticas uzņēmējiem, kuru darbība veido pilsētas vizītkarti aktīvajā tūrisma sezonā, dod ieguldījumu pilsētas budžetā un piesaista tūristus,” informē Olafs Pulks, partijas Vienotība Rīgas domes deputātu frakcijas vadītājs.
Pašreiz spēkā esošā kārtība paredz, ka, lai saņemtu saskaņojumu āra kafejnīcas atvēršanai Rīgā, Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā jāiesniedz iesniegums, savukārt Rīgas pilsētas būvvaldē jāiesniedz projekts, kura sastāvā iekļauta vietas fotofiksācija, objekta novietne situācijas plānā M 1:500 un tirdzniecības vietas dizains (projekts vai fotofiksācija). Vienotība norāda, ka, pagarinot atļaujas izsniegšanas termiņu no viena uz trīs gadiem, būtu jānosaka uzņēmēju atbildība informēt par veiktajām izmaiņām, attiecīgi iesniedzot dokumentus par jaunas atļaujas izsniegšanu.

Tāpat Vienotība uzsver, ka Rīgas domei ir būtiski virzīties uz e-pakalpojuma nodrošināšanu. “Āra kafejnīcas ir tikai viens no piemēriem, kur uzskatāmi redzams e-pakalpojuma neesamības trūkums. Vērtējot Igaunijas pieredzi, kur ir ieviesta elektroniskā pārvaldība, ir nepārprotami skaidrs, ka Rīgas uzdevums ir sekot šim piemēram, jo tas būtiski uzlabo pašvaldības darba efektivitāti un sadarbību ar visiem partneriem,”  piebilst O.Pulks.


Написать комментарий