Jūnijā atļauts peldēties visās Latvijas oficiālajās peldvietās

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Visās Latvijas oficiālajās peldvietās peldūdens kvalitāte atbilst prasībām, un šomēnes peldēties tajās ir atļauts, pēc 3. un 4.jūnijā veiktajām peldūdens kvalitātes pārbaudēm informē Veselības inspekcija (VI).

Savukārt atbilstoši pašvaldību pasūtītajam un finansētajam monitoringam neoficiālajās peldvietās augsta mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ aizliegts peldēties Titurgas ezera peldvietā Ķekavas novadā. Tikmēr ieteikums nepeldēties noteikts Ogres upē pie Hipodroma, Ogresgalā, kā arī HES ūdenskrātuvē, Ogrē, Brīvības ielā 124/126. Minēto peldvietu ūdens paraugos tika konstatēts paaugstināts zarnu enterekoku daudzums, kas ir viens no fekālā piesārņojuma indikatoriem.

VI speciālisti atgādina, ka aizliegums peldēties vai ieteikums nepeldēties liecina, ka, peldoties šādā ūdenī, pastāv lielāks risks saslimt ar kādu no ādas, gļotādas vai kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimībām.

VI aicina iedzīvotājus, kuru dzīvesvietas tuvumā nav peldvietas, kas noteikta kā valsts oficiālā peldvieta, pirms peldēšanās novērtēt peldvietu vizuāli, īpašu uzmanību pievēršot netipiskai ūdens krāsai vai smaržai, virsmas aktīvajām vielām, piemēram, noturīgām putām, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, kā arī "ūdens ziedēšanai" jeb zilaļģēm vai zaļaļģēm.

Novērojot kādu no minētajām parādībām vai rodoties aizdomām, ka peldūdens kvalitāte ir pasliktinājusies, iedzīvotāji ir aicināti par to informēt VI, aizpildot anketu inspekcijas interneta mājaslapas "www.vi.gov.lv" sadaļā "Vides veselība - Peldūdens".

VI mājaslapā iespējams iepazīties arī ar peldūdens monitoringa rezultātiem gan oficiālajās peldvietās, gan peldvietās, kuru pārbaudes nodrošina pašvaldības.

Ūdens kvalitāti 51 oficiālajā jūras un iekšzemes peldvietā inspekcija pārbaudīs visu peldsezonu - no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi. Nākamās plānveida analīzes tiks veiktas jūlija sākumā.


Написать комментарий