3. jūlijā Vērmanes dārzā notika mazākumtautību diena “Gaismas avots”

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Visas dienas garumā uz trim skatuvēm dejo un dzied vairāk kā 1700 dalībnieku, kuri pārstāv 13 Latvijā dzīvojošas tautības. Paralēli muzikālajiem priekšnesumiem, visdažādākajās prezentācijās ir iespēja iepazīt un ieraudzīt katras tautas īpašo spilgtumu.

"Gaismas avotu" atklāja LR Kultūras Ministre Žanete Jaunzeme Grende, sakot lielu paldies katram kolektīva vadītājam un dalībniekam par to, ka viņi ikdienā kopj un rūpējas par savu kultūras mantojuma saglabāšanu.

Vērmanes dārzā ir ļoti daudz apmeklētāju, kas skatās un klausās koncertu, kuri piedalās meistardarbnīcās, iepazīstas ar amatnieku darinājumiem, vienkārši pastaigājas. Var redzēt ļoti lielu tērpu dažādību un spilgtumu. Visur košas krāsas, pērles, fliteri - uh, kas par kolorītu! Apmeklētāji fotografē, fotografē un fotografē.

Kora "Beregiņi" vadītāja Nadzežda Osipova atzīst, ka viņi ir ļoti priecīgi piedalīties šajos Dziesmu svētkos kā pilntiesīgi dalībnieki, jo korim jau ir divdesmit gadu, bet tā, lai nopietni un Dziesmusvētkos – tā ir pirmo reizi. „Sajūta, ka kāds būtu sadzirdējis mūsu vēlmi piedalīties,” tā savu prieku pauž Osipova.

Bērnu deju ansamblis "Ručejok" šodien cēlušies jau pirms pieciem, lai laicīgi nokļūtu Rīgā. Ansamblim ir divas grupas un meitenes atzīst, ka ir priecīgas būt šeit. Kad prasu, kā ir ikdienā apmeklēt mēģinājumus, tad atbild, ka milzīga entuziasma nav, bet šādi svētki ir laba motivācija. Viņas dejot sākušas jau bērnudārzā un uz šo kolektīvu meitenes atvedušas mammas.

Ansambļa "Ručejok" vadītāja Tatjana Patmalniece saka, ka šādi svētki motivē gan pieaugušos, gan bērnus kopt savu kultūru, mācīties savas tautiskās dziesmas un dejas. Tieši šogad Dziesmu svētkos ļoti labi varot redzēt, cik labi mēs – visas tautas – "saskanam kopā viena ar otru". Neesot viegli mūsdienu bērnus iesaistīt tautiskajās lietās, tāpēc vēl jo svarīgāk ir piedalīties tādā lielā, nozīmīgā pasākumā kā Dziesmu un Deju svētki, jo ir iespēja uzstāties uz lielām skatuvēm un plašai publikai (pasākumu apmeklē arī ļoti daudz ārzemnieku un visiem patīk).

Bērnu vokālajam ansamblim "Zdravinka" līdzi atbraukušas mammas un vecmāmiņas, lai bērni būtu pieskatīti un aprūpēti. Vecmāmiņas tikai pasmaida un atzīst, ka mīļo mazbērnu labā nekas nav par grūtu – ne agrā celšanās, ne karstā saule, ne garā koncerta diena – nekas. Svētki ir visiem kopīgi, un to var just visapkārt.

Poļu savienības Rēzeknes nodaļas sieviešu korim "Jutrzenka" dziesmu svētku laikā šī ir jau otrā uzstāšanās. Viņas pilnībā jau iegājušas Dziesmu svētku straujajā ritmā, tāpēc visas organizējas ātri un precīzi – iedziedās, sapucējas, uzkrāso lūpas un uz skatuvi! Šodien koncerts, bet rīt jau nākamais mēģinājums Dziesmu svētku koncertam Mežaparkā.

"Gaismas avotā" piedalīsies arī Ukraiņu biedrības ansamblis "Vodograj", kazaku dziesmu ansamblis "Debeszils zieds" un ansamblis "Harmonija".


Написать комментарий