Eksperts: Krīze Ēģiptē var pamatīgi iedragāt Latvijas tūrisma nozari

foto: PantherMedia
foto: PantherMedia

Situācija Turcijā nav tik satraucoša, lai atturētu latviešu tūristus doties uz šīs valsts iecīnītākajiem kūrortiem, turpretī nemieri Ēģiptē var pamatīgi iedragāt Latvijas tūrisma nozari, jo ziemā no visiem čarteru ceļojumiem aptuveni 70-80% ir tieši uz Ēģiptes kūrortiem, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina tūrisma aģentūras SIA "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

Turcijas kūrorti Latvijas ceļotājiem ir iecienītākais galamērķis vasaras sezonā, turpretī Ēģiptes kūrorti - ziemas periodā. Abās valstīs jau labu laiku risinās nemieri, taču Keiša norāda, ka situāciju Ēģiptē un Turcijā nevar salīdzināt.

"Tūroperatori joprojām nodrošina čarterreisus uz Turcijas kūrortiem, kur situācija ir satraucoša, tomēr jāņem vērā, ka tās ir vairāk protesta demonstrācijas pret konkrētiem valdības lēmumiem, nevis, kā Ēģiptē, - protests pret pastāvošo iekārtu," skaidroja tūrisma nozares eksperte.

Viņa nevar prognozēt, kāda būs situācija Ēģiptē līdz sezonas sākumam, tomēr tūrisma nozari ļoti uztrauc Ēģiptes kā kūrortu galamērķa iespējamā zaudēšana, jo tūrisma kompānijām nav līdzvērtīgu galamērķu, ko piedāvāt ceļotājiem. Pēc Keišas teiktā, ziemas periodā uz Ēģipti no visiem čarteru ceļojumiem tiek veikti aptuveni 70-80%.

"Latvia Tours" vadītāja atzina, ka neziņa par Ēģipti kā galamērķi būtiski ietekmē gan tūrisma aģentūras, gan tūrisma operatora darbu. Tiesa, nemieru turpināšanas Ēģiptē tūrisma aģentūru darbu ietekmētu mazāk, jo tās atšķirībā no tūroperatoriem bez čartera ceļojumiem piedāvā arī citus pakalpojumus, piemēram, aviobiļetes, viesnīcu pakalpojumus, konferences, korporatīvos pasākumus utt.

"Neziņa par notikumiem Ēģiptē "Latvia Tours" darbu ietekmēs negatīvi, bet tas nebūs tik dramatiski, jo mums atpūtas ceļojumi ir salīdzinoši maza biznesa daļa - ap 20%. Savukārt tūrisma operatori, kas strādā tikai ar čarteru ķēdēm, var piedzīvot nopietnas sekas," sacīja Keiša un piebilda, ka nestabilā situācija Ēģiptē kaut kādus zaudējumus radīs visiem, bet tagad tos aplēst nav iespējams.

Tāpat eksperte norādīja uz problēmu, ka Ēģiptei kā cenu ziņā izdevīgākam galamērķim nav alternatīvu. "Ēģiptē cenas ziņā ir pieejamākie kūrorti, turklāt tūristi Ēģiptē novērtē klimatu, samērā pieejamās cenas, labu servisu utt. Ja Ēģipte nebūs pārdodama kā galamērķis, tad grūti prognozēt, kas varētu šo galamērķi aizvietot," sacīja Keiša.

Kā nākamā alternatīva Ēģiptei latviešu ceļotājiem varētu tikt piedāvāti Spānijas kūrorti - Kanāriju salas, tomēr, kā norāda eksperte, ģimenei ar bērniem tas radītu būtisku sadārdzinājumu, pirmkārt, salīdzinoši dārgāks ir lidojums, otrkārt, dārgi ir pakalpojumi, treškārt, temperatūra Kanāriju salās ziemas sezonā ir līdzīga kā Latvijā vasarā, bet tūristi bieži vien vēlas stipri siltāku klimatu.

Keiša arī norādīja, ka uz Kanāriju salām dodas tūristi no daudzām Rietumeiropas valstīm, kā arī no Krievijas, kas nozīmē, ka viesnīcas būs pārpildītas, un attiecīgi tas var radīt cenu pieaugumu.

"Izmaksu pieaugumu ir grūti aprēķināt, tomēr, piemēram, ja speciālais piedāvājums vienam cilvēkam uz Ēģipti izmaksā ap 400-500 latu ar ceļu, pieczvaigžņu viesnīcu un ēdināšanu, tad uz Kanāriju salām par šādu summu varētu nakšņot apartamentos. Ceļojums uz Kanāriju salām varētu izmaksāt vismaz uz pusi dārgāk nekā uz Ēģipti," lēsa eksperte.

Jāatgādina, ka protesti Turcijā šogad sākās kā reakcija pret Stambulā Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Savukārt Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata. Lai gan armija apsolījusi pēc iespējami īsa pārejas perioda sarīkot jaunas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, pasauli pārņēmis satraukums par turpmāko situācijas attīstību gan Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.


Написать комментарий