Bitenieki Latgalē: Bišu gads ir visnotaļ izdevies

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

24. augustā tiek svinēta Bērtuļa diena, kad saskaņā ar senlatviešu kalendāru beidzas medus vasara.

Šajā dienā "jākāpj bitēs" un tām jāatņem saulainais vasaras ienesums, bet pirms tam jānoskaita pateicības lūgšana dzīvajai radībai, kas palīdz cilvēkam.

Lai uzzinātu, kāda ir bijusi šī gada medus vasara, devāmies ciemos pie Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļas biškopjiem, kuri tikās praktiskajās nodarbībās Līksnas pagasta zemnieku saimniecības "Lāčplēši" mācību dravā. Šādās nodarbībās un semināros Daugavpils un Ilūkstes novada bitenieki tiekas regulāri, lai kopā ar nodaļas vadītāju Agnesi Sitniku papildinātu zināšanas un veicinātu pieredzes apmaiņu.

Ziemas periodā notiek teorētiskie semināri, kuros tiek analizēts vasaras periodā paveiktais un salīdzināts ar iepriekšējiem gadiem, savukārt, vasaras praktiskajās nodarbībās notiek visi aktuālie darbi – tiek veidotas jaunas bišu saimes, audzētas bišu mātes, notiek medus ņemšana un daudz kas cits. Bitenieki zināšanu papildināšanā dodas arī ārpus Latvijas robežām, piemēram, iespēju robežās apmeklē vispasaules biškopības kongresu "Apimondia", kas šogad notiks Ukrainā, Kijevā.

Augusta otrajā pusē un septembra sākumā noris biškopības ražošanas sezonas noslēgums – medus ņemšana, taču ar to aktīvā biškopju darba sezona nebeidzas, jo jāķeras pie dažādu bišu slimību ārstēšanas, un šie darbi mēdz ievilkties pat līdz novembrim. Papildus tam biteniekiem jārūpējas arī par saražotās produkcijas realizēšanu - tā ir jāsagatavo atbilstoši realizācijas prasībām un jādodas uz dažādiem gadatirgiem, lai bišu sanestais kārums var nonākt uz ikviena galda.

Vērtējot Daugavpils novada biškopju aktivitāti, Latgales reģiona biškopības speciālists, Latvijas Biškopības biedrības valdes loceklis Guntars Melnis atzīst, ka nodaļas aktivitāte ir atkarīga no tās vadītāja. Melnis uzslavē Daugavpils nodaļas vadītāju Agnesi Sitniku, kura iegulda lielu darbu, lai netrūktu nepieciešamo medikamentu un bišu piebarošanas līdzekļu, un novada bitenieki spētu veiksmīgi darboties savās dravās. Latvijas Biškopības biedrības valdes locekļa skatījumā Daugavpils nodaļas biškopji ir vieni no aktīvākajiem Latvijā. Latgales reģiona biškopības speciālists aizvadīto bišu gadu vērtē kā visnotaļ izdevušos.

Savāktais medus daudzums gadu no gada ir atšķirīgs. To ietekmē virkne dažādu apstākļu – biškopja prasmes, ģeogrāfiskā atrašanās vieta, laika apstākļi, bišu veselība u.tml. Medus daudzumu ietekmē arī t.s. bišu medus cikls, jo ik pēc sešiem, septiņiem gadiem medo liepas.

Medus, ko liekam pie tējas, nav vienīgais produkts, ko piedāvā bitenieki – papildus tam ir virkne dažādu medus izstrādājumu, kurus var lietot ne tikai pārtikā, bet arī skaistumkopšanā un veselības profilakses nolūkos.


Написать комментарий