Eiro gaidot: baņķieru septiņi padomi «cūciņās» sakrātā izlietošanai

foto: bankoboev.ru
foto: bankoboev.ru

Eksperti aplēsuši – nākamā gada sākumā lielākais iespējamais rindu cēlonis būs "cūciņas" – skaidras naudas santīmu un latu uzkrājumi krājkasītēs, no kuriem cilvēki vēlēsies atbrīvoties.

Lai iedzīvotāji netērētu savu laiku stāvot garās rindās, bankas iesaka no monētu uzkrājumiem atbrīvoties lietderīgi un laicīgi – jau līdz šā gada decembrim, informē Latvijas Komercbanku asociācija.

Lai arī sava krājkasīte var šķist pavisam maza, komercbankas ir aprēķinājušas, ka skaidrās naudas latu nomaiņa pret eiro būs diezgan "smags" pasākums šī vārda tiešajā nozīmē, jo pašlaik Latvijā apgrozībā ir 53 tonnas latu banknošu un 1,1 tūkstotis tonnu monētu.

Eksperti iesaka likt lietā krājkasītes jau tagad un piedāvā septiņas idejas, kā labāk un prātīgāk rīkoties ar uzkrātajām monētām.

1. Ieguldi skolas gaitu uzsākšanai. Augusts ir īstais brīdis sakrātās monētas izlietot prātīgi un noderīgi - iegādājieties par sakrāto skolas lietas bērniem, norāda banku eksperti. Tāpat krājkasītes var kalpot kā kabatasnaudas fonds skolēniem - vienojoties par summu un tēriņu mērķiem, nepaies ne pirmais mācību semestris, kad krājkases būs iztukšotas. Bērni nereti krāj monētas kāda sava sapņa piepildīšanai. Tāpēc vecākiem der apjautāties, vai viņiem nav kādas "apslēptās bagātības", lai jau tagad atbrīvotu cūciņu no monētām un iegādātos kāroto lietu.

2. Ziedo labdarībai. Atbalsts smagi slimiem bērniem, trūcīgajiem, pamestajiem dzīvniekiem vai tik daudziem citiem, kam pat mazākās krājkasītes sniegs neatsveramu atbalstu. Vai ikkatrā lielveikalā ir ziedojumu kastes, kur līdz ar ikdienas pirkumiem vari bagātināt to saturu. Savukārt labdarības organizācijām ir sadarbība ar bankām, un tādējādi santīmu plūsma tiks profesionāli novirzīta uz bezskaidras naudas uzkrājumiem, lai tālāk sasniegtu ziedojumu mērķi.

3. Ievies paradumu norēķināties precīzām summām un prioritāri izmanto mazākās naudas vienības. Protams, lai no maka izmakšķerētu tieši 1,39 lati vai 0,87 lati (nevis 1,50 lats vai attiecīgi 1 lats), prasīs par kādu sekundi vairāk laika, tomēr nevairos sīknaudas krājumus maciņā.

4. Turpini krāšanu jaunā veidā. Ja negribi tērēt sakrāto, pielāgo krājkases saturu ērtākai pārejai uz eiro - tiklīdz monētu uzkrājums sasniedz, piemēram, piecus latus - apmaini tās pret "piecīti" makā jeb papīra banknoti, ko savukārt būs vieglāk apmainīt pret eiro, ieskaitot bankas kontā ar naudas iemaksas bankomāta palīdzību. Šis var kalpot par pirmo stimulu, lai sāktu veidot uzkrājumus bankā, piemēram, depozītu, krājkontu vai kādu citu noguldījumu.

5. Palīdzi vecmāmiņai. Gadījumā, ja ir kādi tuvinieki ar skaidras naudas uzkrājumiem, kuri līdz šim ir vairījušies no bezskaidras naudas norēķiniem, palīdzi viņiem ar padomu. Piemēram, pasargi savu vecmāmiņu no uztraukumiem par naudas apmaiņu un palīdzi ieskaitīt skaidrā naudā uzkrāto naudu bankas kontā jau tagad, turklāt naudas iemaksas bankomātā. Bezskaidrā nauda no latiem uz eiro tiks konvertēta automātiski pēc oficiālā kursa un bez komisijas maksas.

6. Investē ilgtermiņa pirkumos. Ja nevēlies ilgi veidotos uzkrājumus tērēt ikdienai, lietderīgi investēt ilgtermiņa pirkumos, piemēram, iegādājoties dāvanu kartes, sporta zāles un skaistumkopšanas salonu abonementus, apdrošināšanu un tml. Dāvanu kartes arī latos būs derīgas līdz pat tajās noteiktajam termiņam - to summas pēc eiro ieviešanas dienas tiks automātiski pārrēķinātas pēc oficiālā pārejas kursa.

7. Īsteno sapņus. Droši vien ir kāda lieta, kuru gribētos nopirkt, bet īsti nav sanācis atlikt tai vajadzīgo naudu. Krājkasītes saturs varētu būt pirmā naudas daļa, kurai tad jau būs vieglāk pievienot atlikušo summu. Vai arī šis beidzot būs gads, kad Ziemassvētku dāvanas izdosies nopirkt jau ļoti laicīgi. Tas būs lielisks sakrāto monētu iztērēšanas veids un izvairīšanās no pirmssvētku pirkšanas drudža, norāda komercbankas.


Написать комментарий