Krievijā inflācija 15 reizes pārsniedza ES inflāciju

foto: rabkor.ru
foto: rabkor.ru

Inflācija Krievijā pēc stāvokļa uz jūlija beigām 14,7 reizes pārsniedza vidējo Eiropas inflāciju salīdzinājumā ar 2012. gada decembri, sastādot šajā periodā 4,4% pret 0,3% ES valstīs, ziņo РИА „Новости" ar atsauci uz Rosstata datiem.

Kā atzīmē Statistikas pārvaldē jūlijā vairākums ES dalībvalstu bija novērojams patēriņa cenu samazinājums, bet tai pašā laikā KF tās ievērojami pieauga.

„Krievijā patēriņa cenas mēneša laikā pieauga par 0,8% (Eiropā vidēji cenas samazinājās par 0,4%); laika periodā no 2013. gada sākuma – par 4,4% (ES vidēji pieauga par 0,3% –raksta KF Valsts statistikas federālais dienests, – ziņo newsru.com.  

Pamanāma deflācija jūlijā tika atzīmēta Itālijā (1,8%), Grieķijā (1,6%), Beļģijā, Spānijā un Kiprā, Luksemburgā (1 – 1,3%), turklāt cenu pieaugums Baltkrievijā sastādīja 1%, bet Vācijā, Nīderlandē, Norvēģijā un citās valstīs cenas pieauga par 0,1 – 0,4% mēnesī.

Laika periodā no gada sākuma visbūtiskāk cenas pieauga Baltkrievijā (8%). Līmenī, kas ir tuvs Krievijai, tiek atzīmēts cenu kāpums Maltā (4,7%) un Turcijā (4,2%).

Turklāt pārtikas produktu cenas Krievijā vidējās Eiropā ne tik būtiski – 2,6 reizes (atbilstoši 4,1% septiņu mēnešu laikā pret 1,6%).

Salīdzinājumā ar 2012. gada decembri virknē Eiropas valstu, tāpat kā Krievijā, tika atzīmēts ievērojams pārtikas preču cenu kāpums. Ievērojamāks tas izrādījās Igaunijā (3,5%), Slovākijā, Slovēnijā, Somijā un Čehijā (3,6 – 3,8%).

Jūlijā gan Krievijā, gan ES tika atzīmēts pārtikas preču cenu samazinājums – atbilstoši par 0,2% un 0,5%.


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий