Tvitera Tokaho: Mērķis nebija ņirgāties par policiju

foto: twitter.com/RalfsTokaho
foto: twitter.com/RalfsTokaho

Publiskajā telpā plaši apspriestais Ralfs Tokaho notverts, taču ne mazāk populārais interneta jokdaris joprojām darbojas.

Pēc straujas popularitātes iegūšanas sociālajā tīklā Twitter policija solīja pārbaudīt, kas slēpjas aiz noziedznieka viltus profila. Pats konta turētājs gan portālam Diena.lv norāda – profils veidots, lai ar humora palīdzību palielinātu cilvēku iesaisti bīstamā noziedznieka meklēšanā, nevis ņirgātos par varas iestāžu darbu.

"Mans ego manifestējas daudz un dažādos veidos. Šoreiz tam šķita, ka būtu noderīgi pievērst sabiedrības uzmanību faktam, ka Rēzeknē klaiņo bīstams noziedznieks, tādējādi palielinot iedzīvotāju iesaisti viņa meklēšanā ar smalka humora palīdzību," norāda Ralfa Tokaho Twitterkonta veidotājs, ar kuru Dienai izdevās sazināties e-sarakstē.

Policijā norāda, ka par Tokaho Twitter kontu tika saņemta operatīva rakstura informācija no kāda iedzīvotāja. Tā kā meklētā persona, šajā gadījumā Ralfs Tokaho, bija sevišķi bīstams noziedznieks, policija pieņēma lēmumu pārbaudīt arī kontu sociālajā tīklā Twitter. "Ja publiskajā telpā parādās šāda informācija, ka meklēšanā izsludināta persona kaut ko raksta, arī tad, ja tas izskatās nenopietni, policija to nevar ignorēt," portālam Diena.lv norāda Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Šajā gadījumā gan pēc lēmuma pieņemšanas nākamajā dienā tika aizturēts īstais Ralfs Tokaho, līdz ar to padziļinātāka pārbaude neesot veikta.

Uz Diena.lv jautājumu, vai gadījumā, ja Tokaho netiktu tik ātri atrasts,Twitter konts tiktu rūpīgāk pārbaudīts, T.Sadovskis norāda, ka tas ir iespējams, skaidrojot – pārbaudes var būt gan ļoti kompleksas, gan ļoti vienkāršas. Katrs gadījums jāvērtē atsevišķi.

"Tomēr jāatceras, ka ikvienam iedzīvotājam jebkurā vidē, vai tā būtu interneta vai reālā vide, jāapzinās – ja viņš sevi identificē kā meklēšanā esošu personu, jārēķinās ar policijas uzmanību," uzsver T.Sadovskis.

Pats Ralfa Tokaho konta turētājs norāda, ka mērķis nebija izsmiet varas iestādes. "Mērķis bija gluži pretējs - uzturēt sabiedrības interesi Tokaho meklēšanas progresā, jo viņa notveršana šķita tikai laika jautājums. Viss galu galā arī veiksmīgi beidzās. Tas, kā katrs interpretēja attiecīgos tvītus, ir individuāls humora vai tā trūkuma jautājums. Manuprāt, vienīgā asprātīgā darbība bija profila uztveršana nopietni," pauž interneta jokdaris.

Taujāts, vai izjutis policijas uzmanību, tvitera Ralfs atbild: "Es kļuvu aizdomīgs, kad par to izlasīju teju visu ziņu portālu pirmajās lapās. Doma, ka mani kāds novēro, nav atstājusies jau dažus gadus."

Jāatgādina, ka sociālajā tīklā Twitter laiku pa laikam plašu uzmanību izpelnās viltus konti – tādi bijuši gan Krājbankai pēc tās finanšu nedienām, gan AKKA/LAA, gan Latvijā pazīstamām personām – katoļu baznīcas kardinālam Jānim Pujatam un tā dēvētajai "Kombuļu" Inesei Saulītei un pat Līgatnes dabas parka lācenei Madei.

Policijā gan norāda – šādi viltus konti varas iestāžu redzeslokā nonāk tikai īpašos gadījumos. Parodija ir atļauta, taču tādā gadījumā kontā skaidri jānorāda tā raksturs un nodoms. Pretējā gadījumā sabiedrībā zināma persona, uzņēmums, iestāde vai jebkura cita fiziska vai juridiska persona var vērsties policijā ar iesniegumu par neslavas celšanu, goda un cieņas aizskaršanu.

"Šādā gadījumā, ja vaina tiek pierādīta, var iestāties pat kriminālatbildība," norāda T.Sadovskis, piebilstot, ka "katrs gadījums jāskatās atsevišķi, vienota šablona nav. Jokojam ar mēru, un, ja jokojam, tad norādām, ka tas ir joks."

Vairākos gadījumos šādi viltus konti arī slēgti piespiedu kārtā. Jau minētā kardināla J.Pujata konta slēgšanu panāca katoļu baznīca. Baznīcai izdevās pārliecināt vietnes Twitter uzturētājus, ka attiecīgais konts nav parodija, bet gan identitātes piesavināšanās, kas ir sodāma rīcība.


Написать комментарий