ANO: Pasaules valstis nav gatavas iedzīvotāju nodrošināšanai vecumdienās

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Cilvēku vidējais vecums pasaulē strauji pieaug, un vairums pasaules valstu pagaidām nav gatavas pienācīgu dzīves apstākļu nodrošināšanai sirmgalvjiem.

Šāds secinājums izdarīts 30.septembrī publicētajā Pasaules Vecuma statistikas indeksā, ko izstrādājis ANO Iedzīvotāju fonds un organizācija HelpAge International.

Saglabājoties pašreizējiem dzimstības un mirstības rādītājiem, 2050.gadā pasaulē sešdesmitgadnieku pirmo reizi būs vairāk nekā piecpadsmitgadnieku.

Ņemot vērā šo aplēsi, indeksā sarindota 91 pasaules valsts pēc šā brīža sirmgalvju dzīves apstākļiem, veselības aprūpes, pensiju sistēmas un citiem faktoriem, kas liecina par valstu paredzamajām iespējām rūpēties arī par lielāku skaitu pensionāru.

Saraksta augšgalā ierindota Zviedrija, kurai seko Norvēģija, Vācija, Nīderlande un Kanāda. Latvijai piešķirta 45.vieta, bet Igaunijai un Lietuvai attiecīgi – 29. un 50.vieta.

Indeksu noslēdz Tanzānija un Afganistāna, kur sirmgalvji paļaujas uz ģimenes, ne valsts, atbalstu, vai arī turpina strādāt.

Associated Press ziņo, ka Zviedrijā pensionāriem ir bezmaksas veselības aprūpe un tie var atļauties aktīvi apmeklēt sabiedriskos un kultūras pasākumus, tomēr arī Zviedrijas valdība mudinājusi iedzīvotājus turpināt strādāt arī pēc 65 gadu vecuma.

Pilno ziņojumu angļu valodā varat apskatīt šeit.


Написать комментарий