Dagdas vidusskola uzņem 29 viesus no 7 valstīm

foto: dagda.lv
foto: dagda.lv

No 28.septembra līdz 3.oktobrim Dagdas vidusskolā notika starptautiskā projekta Comenius seminārs, informē Dagdas novada portāls.

No 28.septembra līdz 3.oktobrim Dagdas vidusskolā notika starptautiskā projekta Comenius seminārs. Tā tēma bija „Nacionālie ēdieni”. Katra valsts Dānija, Zviedrija, Portugāle, Austrija, Polija, Ungārija un Bulgārija atveda savas valsts nacionālos ēdienus.

Jau 30.septembra rītā Dagdas vidusskolas aktu zāle kūsāja no viesiem, kas klāja galdus, lai ikviens spētu nodegustēt kādu no viņu valsts ēdieniem. Vai tā būtu Mocarta konfekte, vai sviestmaize ar siļķi ,vai vītināta gaļa, vai bulgāru salāti un utt. Savukārt Dagdas vidusskolas projekta dalībnieki skolēni un viņu vecāki pārsteidza viesus ar daudzveidīgajiem cepumiem, pīrāgiem un pīrādziņiem, sieriem un pelēkajiem zirņiem. Dagdas vidusskolas projekta komanda pasniedza katrai valstij  izveidoto grāmatu par visiem iepriekš minēto valstu ēdieniem ar receptēm un fotogrāfijām, kurā iespējams būs ātri uzšķirt un pagatavot sev tīkamu ēdienu!

Īpašu sajūsmu viesiem sagādāja Dagdas vidusskolas skolēnu sarūpētais  koncerts. Viesi pateicās par šo skaisto mirkli ar skaļiem aplausiem.

Akcents Dagdas seminārā tika likts uz pašu skolēnu darbošanos dažādās darbnīcās. Tika ceptas pankūkas, gatavoti salāti, cepti cepumi. Un tas viss tika apēsts pēc tam kopīgi ar gardu muti.

Pirms došanās uz Dagdu, viesi nepilnas divas dienas pavadīja Rīgā, kas patīkami pārsteidza mūsu viesus ar savu šarmantumu, modernajām mūsdienu ēkām un garšīgām maltītēm. Viesiem tika organizētas arī ekskursijas uz Dagdas pilsētas PII „Saulīte”„ ,Mākslas skolu, Dagdas baznīcu, Aglonas Baziliku, Karaļa kalnu, Aglonas Maizes muzeju, Robežnieku mini zoodārzu. Projekta viesi augstu novērtēja Dagdas novada domes priekšsēdētājas Sandras Viškures interesi par projekta attīstību, par viņas interesi iepazīt īsā mirklī katru valsts pārstāvi. Arī mēs gatavojoties ciemiņu uzņemšanai, rūpīgi pārdomājām katru dienas aktivitāti, lai tā notiktu ar interesi. Projekta dalībnieki ar aizrautību darbojās Andrupenes lauku sētā, piedalījās gan maizes cepšanā, siera vārīšanā un sviesta kulšanā. Dažam ārzemju skolēnam tas bija īsts brīnums lūkot šo pārvērtību procesu, kā rezultātā top kaut kas gatavs un ēdams. Pēc tam skolēni izspēlēja daudzas latviešu rotaļas, pat tika iemācīti runāt latviešu valodā. Protams ne vienmēr viņu iemācītais bija īstajā vietā, bet tas raisīja mūsos (pieaugušajos) lieku reizi pasmaidīt, būt bērnam. Ar interesi  devāmies  uz  Daugavpils valsts robežsardzes Robežnieku Robežsardzes nodaļu, kura apsargā gan Latvijas, gan Šengenas ārējo robežu, vietu ,kur sākas vai beidzas Eiropas Savienība. Lai gan bija rudenīgi dzestrs, taču visiem gribējās uzkāpt 36 m augstajā robežsardzes tornī, pavizināties ar kvadriciklu un ar aizrautību sekot robežsargu stāstījumam.

Arī izglītības centrā „Ķepa” daudzi redzēja Latvijā tik bieži sastopamos meža zvērus un ,protams, garšoja latgaliskos ēdienus. Skolēniem ļoti patika diskotēka, ko rīkoja Dagdas vidusskolas parlaments. Ik pa laikam kāds no ārzemju skolotājiem nāca klāt un veltīja arī mums komplimentu par skaisto dabu, sakoptību, par tām vietām un lietām ,ko rādījām mūsu viesiem. Visi mūsu viesi Latvijā bija pirmo reizi, viņus daudz kas patīkami pārsteidza, izrādās, arī daudz ko iemācījās un guva. Cilvēku savstarpējās attiecības, draudzīgs smaids un skatiens, attiecības vecāko un jaunāko skolēnu starpā, skolēnu vecāku interese par saviem ārzemju viesiem. Savus novēlējumus ārzemju ciemiņi ierakstīja Dagdas vidusskolas viesu grāmatā. Laiks skrēja tik nežēlīgi ātri, pienāca arī 3.oktobra rīts, plkst. 7.00, stāv ārzemju un Dagdas vidusskolas projekta skolēni, laiks kāpt autobusā, lai dotos uz Rīgas lidostu, bet izrādās vēl tik daudz kas palika nepateikts. Tomēr šķiršanās brīdis ir klāt, apskāvieni un autobuss pazūd aiz pagrieziena. Satikšanās noteikti vēl būs, kādā  no atlikušajās tikšanās reizēm, kuras būs Zviedrijā, Austrijā vai Polijā.

Semināra  organizēšana Dagdā bija pārbaude visiem – gan skolēniem un viņu vecākiem, gan skolotājiem, gan administrācijai. Tas ļāva apzināt savu potenciālu un skolas vietu Eiropas kontekstā. Guvām apliecinājumu, ka varam būt līdzvērtīgi partneri citu Eiropas skolu vidū, tādēļ esam apņēmības pilni turpināt tālāk savu starptautisko sadarbību.

Projekta ietekmi nevar izmērīt vien taustāmās lietās, dalība projektā gan skolēniem, gan skolotājiem ļauj paplašināt redzesloku, gūt neaizmirstamu pieredzi. Dažs jaunietis pirmo reizi mūžā ceļo uz  ārzemēm, lido ar lidmašīnu. Skolēni atraisās, kļūst drošāki un iegūst lielāku pašapziņu. Daudzi no viņiem ir ieguvuši labus draugus, ar kuriem turpina sazināties un plāno atkal satikties nākotnē. Projekts dod jaunu stimulu skolēniem cītīgāk apgūt angļu un vācu valodu.

Projekts tiek īstenots ES Mūžizglītības programmas ietvaros.



Написать комментарий