Pretēji amatpersonu cerībām iedzīvotāju atbalsts eiro krītas

foto: stockfreeimages.com
foto: stockfreeimages.com

Pretēji amatpersonu paustajām prognozēm, iedzīvotāju atbalsts eiro ieviešanai krītas – ja septembrī latu nomaiņu ar eiro vēlējās 24%, tad oktobrī to atbalsta vairs tikai 20% iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Tāpat par 2% samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuriem pret eiro ieviešanu ir neitrāla attieksme, bet eiro pretinieku īpatsvars pieaudzis par 6%, sasniedzot 58% (septembrī tie bija 52%).

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) intervijā biznesa ziņu dienestam Bloomberg šā gada jūnijā pauda pārliecību, ka līdz janvārim vairums Latvijas iedzīvotāju atbalstīs eiro ieviešanu.

Līdzīgi prognozēja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kurš svēl septembra sākumā norādīja – būtiskākais ir sabiedrībai argumentēti skaidrot eiro ieviešanas nepieciešamību un informēt par procesa norisi, tad arī augšot Latvijas iedzīvotāju atbalsts lata nomaiņai ar eiro.

Vēl vasarā Briselē, pieņemot lēmumus par Latvijas pievienošanos eirozonai, Eiropas Savienības institūciju amatpersonas vērsa uzmanību uz salīdzinoši zemo sabiedrības atbalstu eiro ieviešanai un norādīja, ka valsts atbildīgajām iestādēm nepieciešams pievērst rūpīgu uzmanību sabiedrības informēšanai par valūtas maiņu.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Dombrovski žurnālistiem norādīja, ka SKDS aptauja parāda skaidri saprotamu uztraukumu, jo jebkuras pārmaiņas rada neziņu. "Darbs, lai cilvēki justos droši, ir jāpastiprina. Tā ir ļoti skaidra zīme," vērtēja prezidents. Vienlaikus viņš pauda pārliecību, ka ilgtermiņā iedzīvotāju atbalsts eiro kļūs sabalansētāks un gala rezultāts būs pozitīvs.

Savukārt Dombrovskis, komentējot SKDS aptaujas datus, sacīja, ka sabiedriskās domas aptaujas tiek veiktas regulāri, un dažādas aptaujas parādot dažādus rezultātus. Piemēram, Factum ikmēneša aptaujas rāda, ka iedzīvotāju atbalsts eiro saglabājas aptuveni 40% līmenī, un līdzīgas tendences parādoties arī Latvijas Faktu aptaujā.

"Protams, ir jāturpina darbs pie informācijas komunikācijas kampaņas, skaidrojot eiro ieviešanas ekonomisko pamatojumu, gan arī praktiskās lietas. Jo tuvāk eiro ieviešana nāk, jo lielāka skaidrība iedzīvotājiem ir vajadzīga attiecībā uz to, kas tad precīzi viņus sagaida," teica premjers, bilstot, ka tas arī ir būtiskākais darbs, kas atlikušajā nedaudz vairāk nekā mēnesī jāveic.


Написать комментарий