Somijā Krievijas pilsonei atņēma divus mazus bērnus 3

foto: polit.ru
foto: polit.ru

Tiesībsargs Johans Bekmans pastāstīja par jaunu bērna atņemšanas gadījumu Somijā.

Par jauno Somijas sociālo dienestu upuri kļuva 27 gadus vecā Krievijas pilsone Viktorija Isajeva. Divus mazus bērnus viņai jau atņēma pirms gada, bet par šo gadījumu kļuva zināms tikai tagad, kad sieviete lūdza Krievijas varas iestāžu un advokātu palīdzību. Pēc Somijas tiesībsarga Johana Bekmana vārdiem nav pat formāla bērnu atņemšanas iemesla – ne pļaukas, ne belziena.

Normāla, vesela mamma

Somijas sociālo dienestu darbinieki atņēma divus bērnus no Laperantas pilsētā dzīvojošas Krievijas pilsones Viktorijas Isajevas un viņas vīra – soma, paziņoja vietējais tiesībsargs Johans Bekmans. Nekāda ģimenes konflikta nebija. Vecāki nevar saprast, kādēļ tas ir noticis. Bērni jau veselu gadu dzīvo privātā bērnu namā, – ziņo vz.ru.  

Tiesībsargs atzīmēja, ka Viktorija un viņas vīrs var satikties ar bērniem tikai uzraudzībā vienu reizi nedēļā: „Viktorija Isajeva ir KF pilsone, pret viņu Somijas varas iestādēm nav nekā. Viņa ir pilnīgi vesela”, – atzīmēja tiesībsargs.

Notikuma detaļas Johans Bekmans pastāstīja laikrakstam VZGĻAD.

„Diemžēl tas ir traģisks stāsts, kad Krievijas mātei Somijā atņem bērnus, ļoti mazus bērnus bez jebkāda iemesla. Tas ir, šādu lietu te ir ļoti daudz”, – sūrojās tiesībsargs.

Pēc viņa vārdiem Isajeva ir „normāla, vesela jaunā māmiņa”. „Pret viņu nekā nav. Tomēr varas iestādes vienalga nolēma atņemt bērnus. Tā iemesls ir viens – tā ir mūsu juvenilās justīcijas specifika. Somijā var atņemt bērnus bez tiesas un izmeklēšanas, – domā Bekmans. – Un tam pat nav vajadzīgi svarīgi iemesli. Pietiek tikai ar atsevišķa sociālo dienestu darbinieka subjektīvo viedokli”.

Viņš atzinās, ka neviens nevar saprast, kādēļ šai ģimenei atņēma bērnus: ne vecāki, ne tiesībsargi. Tas notika jau pirms gada. Un visu šo laiku Isajevas bērni, kuriem patlaban ir gads un trīs mēneši un apmēram divi gadi pavadīja privātā bērnu namā.

Par to kļuva zināms tikai tagad, kad Krievijas pilsone beidzot lūdza Krievijas varas iestāžu un advokātu palīdzību.

„Tā kā Viktorija ir Krievijas pilsone, viņai ir tiesības saņemt Krievijas aizsardzību. Godīgi sakot, šī ģimene jau praktiski ir zaudējusi cerības atgūt bērnus. Un lūk, viņa vērsās visur tur, kur ir iespējams”, – atzīmēja Bekmans.

Tiesībsargs pasūrojās, ka Somijas justīcijas sistēma ir izveidota tā, ka „bērnus neatņem kaut kādiem narkomāniem”, bet atņem no normālām ģimenēm, kuru mātes nāk no Krievijas.

„Protams, Viktorijas Isajevas ģimene nav bagāta. Tā vienkārši ir parasta ģimene. Un bērni ir labi, veseli un gudri. Viņi vienkārši ir izdevīgi varas iestādēm bērnu tirdzniecībai, privatizētajai juvenilās justīcijas sfērai, kura pie mums darbojas”, – teica Bekmans.

Viņš izteica viedokli par to, ka šajā gadījumā nebija pat neliela formāla iemesla bērnu atņemšanai. Piemēram, iepriekš Somijā varēja sadalīt ģimeni par to, ka vecāki pielietoja miesas sodus, pat vieglā formā.

„Tā nenotika, ka bērniem sita pa dibenu un par to kāds pasūdzējās. Tas ir vecāki galīgi nezina, kādēļ tas ir noticis. Bet man gribētos atgādināt par to, ka pret Krievijas māmiņām Somijā pastāv noteikti ieteikumi. Somijas varas iestādes apzināti vajā viņas, vadoties pēc tā, ka viņas it kā ir bīstamas, ka var atgriezties Krievijā, ka var iesist bērnam pa dibenu utt. No vienas puses, tas ir absurds. Bet, no otras puses, vecākiem tas nav absurds, bet milzīga traģēdija”, – secināja Johans Bekmans.

Nedraudzīgā Somija

Saskaņā ar statistiku tikai astoņi bērni (somu un ārzemnieku) no simtiem Somijas sociālo dienestu atņemtajiem bērniem vēlāk atgriežas pie vecākiem tiesas ceļā, bet pārējie tiek atdoti audžuģimenēm.

„Parasti, ja lieta par nelikumīgu bērnu atņemšanu tiek nodota tiesai, tad tā tiek zaudēta. Šādos gadījumos no 100 bērniem 92 tiek atdoti audžuģimenēm. Strīdīgās situācijās viss tiek risināts pēc municipālo aizbildniecības orgānu ieskatiem, kuriem ir tiesības paņemt bērnu no ģimenes, nepaziņojot par to vecākiem, vienkārši uz denunciācijas pamata. Nevienam nav tiesību iejaukties”, – ITAR–TASS pastāstīja Pori pilsētas Izglītības padomes locekle Jevgēnija Hildena–Javenpera.

Tā, jūlija sākumā Helsinku Administratīvā tiesa akceptēja lēmumu atņemt četrus bērnus no Krievijas pilsones Anastasijas Zavgorodnijas un viņu nodošanu audžuģimenēm.

Pirms Somijas aizbildniecības orgāni atņēma Krievijas pilsonei no Petrozavodskas Svetlanai Karelinai divus bērnus – sešus gadus vecos dvīņus Artjomu un Soņu.

Turklāt, kā apgalvo tiesībsargs Bekmans, kurš Somijā regulāri aizstāv māmiņas no Krievijas, mazuļus paņēma brīdī, kad viņi atbrauca uz Somiju ciemos pie sava tēva ar tūrisma vīzām. „Tas ir pirmais bērnu–tūristu nolaupīšanas gadījums”, – atzīst tiesībsargs.

Ne vienu reizi vien savu sašutumu par somu politiku arī pilnvarotais Krievijas bērnu tiesību jautājumos Pāvels Astahovs.

Krievijas mātes periodiski rīko protesta akcijas pret Somijas aizbildniecības orgānu darbībām.

Pērnā gada oktobrī Somijā tika izveidota Krievijas–Somijas „Oktobra kustība”, lai palīdzētu mātēm, kurām nodarīja pāri vietējie aizbildniecības orgāni. 

Viena no šādām akcijām notika pērnā gada oktobrī Sanktpēterburgā. Uz šo akciju Inga Rantala ieradās kopā ar savu dēlu Robertu, kuru Somijas aizbildniecības dienests iepriekš bija paņēmis uz patversmi, no kuras viņš aizbēga. Un Roberts publiski atteicās no Somijas pilsonības, publikas priekšā izraujot visas pases lappuses.

„Tas par mammu, tas par tēti, tas par mani, tas par visiem bērniem”, – tā viņš komentēja savas darbības.

Cits pazīstams bērnu atņemšanas gadījums no Krievijas māmiņām Somijā ir Rimmas Salonenas lieta, kuras dēlu izveda no Krievijas Somijas vēstniecības Sanktpēterburgā darbinieka automobiļa bagāžas nodalījumā, bet pēc tam Somijā atdeva tēvam.

Šādas situācijas rodas pēc jaunā likuma stāšanās spēkā 2008. gadā, vadoties pēc kura bērnu sākumā atņem, bet pēc tam tiek galā ar situāciju. Bieži sarežģītā situācijā nonāk jauktās krievu – somu ģimenes. 


Написать комментарий

http://terors.wordpress.com/
Starptautiskā bērnu nolaupīšanas sistēma ir jālikvidē pašos pamatos.
Bērnu tiesību konvencija ir jādenonsē.

http://goo.gl/KFneL

Vai tiešām tulkoto materiālu nevierns nepārlasīja? Briesmīga stilistika, iztrūkst darbības vārdu, komati nav vietās utt.

Написать комментарий