Jānis Streičs pastāstīja daugavpiliešiem par attieksmi pret latgaliešu valodu, režisora darbu un mākslas filmu finansējumu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Trešdien, 15.janvārī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā ar pilsētniekiem tikās latviešu kinematogrāfa patriarhs, scenārists, aktieris, mākslinieks Jānis Streičs.

Neskatoties uz to, ka tikšanās norisinājās darba dienas laikā, muzejā bija pulcējies liels interesentu skaits. J.Streičs bija pārsteigts par tik lielu apmeklētāju daudzumu un pateicās par uzmanību.

Tikšanās sākumā viņš aicināja cilvēkus ne tikai klausīties viņa „liekvārdībā”, bet arī uzdot jautājumus.

Pusotra stunda pagāja nemanot. Jānis Streičs tikšanās sākumā uzrunāja cilvēkus latgaliski, un atzīmēja, ka pieder pie tiem cilvēkiem, kuri sirdī uz visiem laikiem ir latgalieši un lepojas ar šo savas biogrāfijas faktu. Režisors ir uzticīgs Latgalei, kaut arī vairāk nekā 50 gadus dzīvo Rīgā.

J.Streičs dalījās pārdomās par latviešu un latgaliešu valodu, atzīmējot, ka latviešu valoda esot literārā valoda, bet latgaliešu – kolorīta un dzīva saziņas valoda, kas līdzinās šajā reģionā dzīvojošiem atsaucīgiem un sirsnīgiem cilvēkiem. Kinorežisors dalījās bērnības atmiņās, pastāstīja par darbu kinematogrāfijā, saviem darbiem un parādīja nelielu videomateriālu par mākslas filmas „Likteņa dzirnas” tapšanu.

Klātesošie uzdeva vairākus jautājumus: kā saglabāt iekšējo mieru uzņemšanas laukumā? Kā J.Streičs piesaistīja līdzekļus pirmās filmas uzņemšanai utt.

Pēc viņa vārdiem, padomju laikā ar mākslas filmu finansēšanu saistīto problēmu nebija: bija tikai jāsaka, ka filma būs sabiedrībai noderīga. Sponsoru meklēšana nebija nepieciešama.

Tikšanās laikā uzstājās jauna dziedātāja Laura Bicāne, kura izpildīja dažas pašsacerētas dziesmas.

Tikšanās ar J.Streiču notika muzeja zālē, kurā no pagājušā gada ir apskatāma viņa personālizstāde „Līdz rudenim vēl tālu...”. Cerams, ka šāda veida tikšanās kļūs par labu tradīciju un pulcēs lielu interesentu skaitu.



Написать комментарий