Rimi slēgšana Tukumā – emociju lēmums

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tirdzniecības centra Tukumā slēgšana neesot bijusi nepieciešama, atzīst gan ekspertīzes veicējs, gan lēmumu par slēgšanu pieņēmušās būvvaldes pārstāvis. 

Tomēr neviens nav gribējis riskēt ar traģēdijas atkārtošanos.

Turklāt atkārtotā pārbaude noderējusi, jo pērn veiktā apskate problēmas būvkonstrukcijās neuzrādīja. Turklāt pozitīvo atzinumu devušie uzņēmumi problēmas nav saskatījuši arī citos pēc Zolitūdes traģēdijas pārbaudītos tirdzniecības centros.

Pārsteidzot nesagatavotus gan uzņēmējus, kuri darbojas tirdzniecības centrā Pasta ielā 14, gan tā apmeklētājus, otrdienas pēcpusdienā tirdzniecības centra ieejas bloķēja Pašvaldības policija. Ēkā esošajiem cilvēkiem vēl ļāva iepirkties, taču jauni klienti pie veikalniekiem netika ielaisti.

Uzņēmējus nebrīdināja

Lielveikala Rimi telpu, kas atrodas tirdzniecības centrā, apsaimniekojošās SIA RCH Management pārstāvis Raimonds Kairovs Neatkarīgajai pastāstīja, ka par tirdzniecības vietas slēgšanu uzņēmumu iepriekš neinformēja ne policija, ne pašvaldības būvvalde. Turklāt vēl pirmdien uzņēmuma pārstāvji, apspriežot ekspertīzes rezultātus, centušies būvvaldē rast risinājumu tālākajai rīcībai. «Ne būvinspektori, ne ēkas inženieri nav teikuši, ka ēku nedrīkst ekspluatēt, tādēļ šobrīd gaidām izvērstu lēmumu, lai varētu sniegt jebkādus komentārus,» saka R. Kairovs.

Tukuma pašvaldības būvvaldes vadītāja Iveta Vistapole skaidroja, ka pagājušā gada nogalē ēkas apskati veikuši divi uzņēmumi – AI Engeneering un Būvniecības konsultants. «Tur bija izdarīta vizuālā apsekošana, kuru mēs paši varam izdarīt. Mēs prasījām tehnisko apsekošanu,» teica I. Vistapole.

Tehniskās apsekošanas veicēja izraudzīšanos uzticēja lielveikala apsaimniekotājam, kura telpās konstatēta nesošo konstrukciju deformācija. RCH Management izraudzījies uzņēmumu, kas pirms dažiem gadiem piedalījies ēkas rekonstrukcijā (projektēja jaunu piebūvi) – SIA ARA Intellect. Šāda izvēle saskanējusi arī ar būvvaldes rekomendācijām.

ARA Intellect valdes priekšsēdētājs Artūrs Rakstiņš sarunā ar Neatkarīgo nevēlējās izvērsti komentēt atzinuma tekstu, taču atzina, ka neesot bijusi nepieciešamība slēgt tirdzniecības centru. «Nebija rakstīts, ka jāslēdz centrs. Bija jāveic regulārs uz jumta sasnigušās sniega segas monitorings un tīrīšana, līdz netiek veikti pastiprināšanas darbi,» saka A. Rakstiņš.

Slēgt nevajadzēja

Atzīstot, ka pats nebūtu pieņēmis lēmumu slēgt tirdzniecības centru, Tukuma novada domes Arhitektūras nodaļas būvinspektors – būvinženieris Dainis Grasis skaidro, ka tehnisko ekspertu atzinums uzrakstīts tādā veidā, ka neviens nav vēlējies uzņemties atbildību par kļūdainu lēmumu. Turklāt būvvaldē esot ne tikai ar celtniecību saistīti profesionāļi, bet arī politiķi.

«Paneļi izliecas par trīs līdz sešiem centimetriem. [..] Uz paneļiem ir bijusi ļoti ievērojama slodze, kas ir lielāka par pieļaujamo. [..] Paneļi nekavējoties jāstiprina un gadījumā, ja sasnidzis sniegs vairāk par 10 centimetriem un paneļi nav nostiprināti, ēkas ekspluatācija jāaizliedz līdz notīrīts jumts,» ekspertu atzinumu citē D. Grasis, atzīstot, ka «vārds «nekavējotie»s nospēlējis uz būvvaldes jūtām» un centrs uzreiz pēc būvvaldes sēdes slēgts.

Uzticas ekspertiem

AI Engeneering decembra sākumā veica arī tirdzniecības centra Sahara Rīgā, Lubānas ielā 117a, kur atrodas lielveikals Maxima, pārbaudi. Sadarbībā ar Būvniecības konsultanta vadītāju Egīlu Morīti šī kompānija pārbaudīja arī tirdzniecības centru Rīgā, Augusta Deglava ielā 110, kur darbojas lielveikals Rimi. Uzņēmumi nevienā no šīm ēkām konstrukciju deformācijas nekonstatēja. Sazināties ne ar E. Morīti, ne AI Engeneering pārstāvi Ivanu Kirilovu Neatkarīgajai neizdevās. Zināms vien, ka E. Morītis pašlaik neatrodas Latvijā.

Jautāta, vai iesaistīto ekspertu viedokļi nekonfliktē, Rimi Latvija mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne CiemīteKupre skaidro, ka saskaņā ar uzņēmuma rīcībā esošo informāciju visi speciālisti atzinuši, ka ēka ir ekspluatējama, ja vien notiek sniega monitorings un to regulāri tīra.

Tukuma būvvaldē ARA Intellect iesniegšot arī papildu slēdzienu, kurā uzsvērts, ka ēku var ekspluatēt, ja pilda konkrētus nosacījumus.

«Rimi Latvia nav pamata apšaubīt uzņēmuma uzdevumā strādājošo sertificēto būvinženieru kompetenci, to vidū ir Latvijas Inženierkonsultantu asociācijas valdes loceklis un citi profesionāli eksperti, kuri, vērtējot citus Rimi Latvia nomātus veikalus, ir veikuši tehnisko apsekošanu un padziļinātās izpētes,» saka Rimi pārstāve.


Написать комментарий