Paplašina sociālās rehabilitācijas iespējas nepilngadīgiem psihoaktīvo vielu lietotājiem

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Turpmāk valsts apmaksātu sociālo rehabilitāciju varēs saņemt ne tikai no psihoaktīvām vielām atkarīgi bērni un pilngadīgas personas, bet arī nepilngadīgie, kuri šīs vielas lietojuši vairākas reizes, bet vēl spēj savu tieksmi pēc tām kontrolēt, to paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi "Kārtībā, kādā no psihoaktīvām vielām atkarīgās personas saņem sociālās rehabilitācijas pakalpojumu".

Kā skaidro Labklājības ministrija (LM), grozījumi veicinās savlaicīgu nepilngadīgu psihoaktīvo vielu lietotāju apzināšanu, tādējādi novēršot iespējamu atkarības attīstību nākotnē.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, 2012.gadā pārmērīga psihoaktīvo vielu lietošana diagnosticēta 567 bērniem, no tiem 272 pirmreizēji. Savukārt atkarība no psihoaktīvām vielām tika atklāta 32 bērniem, no tiem deviņiem pirmo reizi.

Tai pašā gadā ārstniecības iestāžu uzskaitē bija arī 23 873 pilngadīgi no psihoaktīvām vielām atkarīgi cilvēki, no tiem 1856 reģistrēti pirmreizēji, ziņo LETA.

Kopš valsts atbalsta pakalpojuma ieviešanas 2003.gadā pieprasījums pēc tā ir bijis nemainīgi augsts, liecina LM apkopotie dati.

2010., 2011. un 2012.gadā pakalpojumu ik gadu saņēmuši 59 līdz 60 nepilngadīgie un vidēji 18 līdz 19 pilngadīgie. Savukārt laikā no 2013.gada 1.janvāra līdz 30.septembrim pakalpojuma saņemšanu bija uzsākuši jau 34 nepilngadīgi un 14 pilngadīgi no psihoaktīvām vielām atkarīgi cilvēki.


Написать комментарий