Aptauja: Bērni apzinās, ka internetā ir arī viņu vecumam neatbilstoša informācija

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lielākā daļa jeb 65% bērnu atzīst, ka internetā ir "kas tāds, kas viņu vecuma bērniem varētu būt kaut kādā veidā slikts vai nepiemērots", liecina Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) Komunikācijas studiju nodaļas veiktā aptauja.

Kā aģentūru LETA informēja fakultātes ārējo sakaru koordinētāja Indra Zomerovska, SZF top pētījums par bērnu drošību internetā. Fakultātes veiktā aptauja liecinot, ka Latvijas bērniem ir salīdzinoši augsts to savu digitālo prasmju un iemaņu novērtējums, kas saistītas ar drošību internetā. Internets ir vieta, kur vairums bērnu jūtas psiholoģiski komfortabli un attiecības ar cilvēkiem veido brīvāk, nekā tiekoties klātienē, skaidroja Zomerovska.

Vienlaikus pētījuma rezultāti norāda arī uz potenciāliem riskiem - lielākā daļa aptaujāto atzinuši, ka internetā ir "kas tāds, kas viņu vecuma bērniem varētu būt kaut kādā veidā slikts vai nepiemērots". Biežāk tika minēta pornogrāfija un vardarbība. Salīdzinot Latvijas datus ar citās Eiropas valstīs veiktajiem pētījumiem, mūsu bērni biežāk saskaras ar potenciāli vardarbīgu lietotāju radītu saturu, informēja Zomerovska.

Kā pastāstīja pētniece Guna Spurava, Latvijas pētījuma rezultātu analīze turpinās, jo dati tiek salīdzināti ar citu valstu pētījumiem. Eiropas valstīs lielākie riski internetā, ko saskata bērni, ir iebiedēšana, uzmākšanās, personīgas informācijas ļaunprātīga izmantošana, nevēlama vai seksuāla rakstura kontaktēšanās ar svešiniekiem, kā arī interneta komerciālais saturs. Bērni apzinās sociālo tīklu potenciālos riskus, taču tas nenozīmē, ka viņi darīs visu, lai no tiem izvairītos, jo, pat ja bērns ir informēts par riskiem, viņš tos neattiecina uz sevi, viņam tie nerūp.

Jaunākā "EU Kids Online" projekta pētījumā veiktas 57 fokusa grupu un 113 individuālās intervijas deviņās Eiropas valstīs, tajās piedalījās 349 bērni vecumā no deviņiem līdz 16 gadiem. Eiropas kolēģi konstatējuši, ka bērnu izpratne par tiešsaistē pastāvošajiem riskiem un problemātiskajām situācijām var ievērojami atšķirties no pieaugušo uztveres par apdraudējumu internetā. Tas, ko pieaugušie uztver kā problēmu vai risku, ne vienmēr rada negatīvu vai satraucošu pieredzi bērniem.

Kā norādīja LU SZF Komunikācijas studiju nodaļas profesore Inta Brikše, šie atklājumi būtu ņemami vērā arī Latvijā, jo tipisks ir portālu pārstāvju viedoklis, ka viņi nevar uzņemties atbildību par to, ko dara lietotāji, un savu atbildību ierobežo ar norādi, ka iespējams ziņot par aizskārumiem un citiem pārkāpumiem.

Latvijā aptauja notika no 2013.gada 12.septembra līdz 21.novembrim, aptaujāts tika 1001 bērns 9-16 gadu vecumā pēc nejaušās izlases principa visos Latvijas reģionos. Pētījuma lauka darbu veica tirgus un sabiedriskās domas centrs SKDS.

"ES Kids Online" projekta mērķis ir vairot zināšanas par jaunajām tiešsaistes tehnoloģijām un to izmantojumu ikdienas dzīvē, vienlaicīgi apkopojot Eiropas bērnu un viņu vecāku pieredzi par iespējamiem riskiem un apdraudētību internetā, tādējādi minimizējot tīkla vides bīstamību un negatīvo ietekmi uz bērnu personības veidošanos. Projektu finansē EK Drošāka interneta programma.


Написать комментарий