Putina bijušais padomnieks: Ukrainas sadalīšana plānota jau 2008.gadā

foto: AP/scanpix
foto: AP/scanpix

Par savu ieceri sadalīt Ukrainu Krievijas prezidents Vladimirs Putins publiski izteicies vēl 2008.gadā, paziņojis bijušais Putina padomnieks un pašreizējais ASV Katona institūta pētnieks Andrejs Illarionovs, piebilstot, ka krievus šobrīd pārņēmusi impēriskā eiforija.

"Krievi, protams, ir neprātīgi iedvesmoti [ar Krimas gaidāmo aneksiju] un atrodas eiforijas, absolūti neprātīgas impēriskās eiforijas stāvoklī," norādījis Illarionovs.

"Taču Eiropa to vienkārši nesaprot. Eiropai ar šādu pilsoni [kā Putins] nav bijis darīšanas 75 gadus, kopš 1938-39 gada. Eiropai tolaik vajadzēja vairākus gadus, lai apjēgtu, ar ko tai darīšana. Taču cilvēku, kas to izprata praksē, tur vairs nav palicis. Neviens nespēj ko tādu iedomāties."

Saskaņā ar Illarionova teikto, savas pretenzijas uz pusi Ukrainas teritorijas Putins jau pirms sešiem gadiem esot izteicis toreizējam ASV prezidentam Džordžam Bušam, ziņo LETA-UNIAN.

"Jāatceras, ka Putina kungs lēmumu pieņēma pirms daudziem gadiem, un es savā blogā vienkārši pārpublicēju rakstu "Plāns karadarbībai pret Ukrainu", kas parādījās 2008.gada aprīlī [un] kuru sarakstījis krievu eksperts, kas cieši sadarbojies ar Krievijas ministriju daudzus gadus," norādījis bijušais Kremļa saimnieka padomnieks.

Viņš arī atgādinājis, ka tajā pašā 2008.gada aprīlī NATO Bukarestes samita laikā Krievijas prezidents sarunā ar Bušu esot izteicies, ka "nav tādas valsts Ukrainas" un ka "puse šo teritoriju ir krievu teritorijas", kuras "mēs paņemsim".

Rietumu pārstāvji tolaik gan esot par to tikai pasmējušies, atzīst Illarionovs. Viņš arī norādījis uz propagandas lomu mūsdienu Krievijā.

Maskavai "nav svarīgi, kas notiek patiesībā. Svarīga ir tikai tā aina, kas tiek radīta uz ekrāniem priekš Krievijas pilsoņiem un kāda būs to galvās," skaidro Katona institūta pētnieks.

"Piemēram šeit, Kijevā, vietējie žurnālisti uzdos man jautājumu ukraiņu valodā. Varētu likties, kas tur sevišķs? Taču Krievijas ēterā to pasniegts, kā naidīgie ukraiņu nacionālisti, banderieši apsēduši Krievijas pārstāvi."
 


Написать комментарий