OECD: ASV bagātākie kļuvuši vēl bagātāki

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

ASV 1% bagātāko iedzīvotāju ieņēmumi pirms nodokļiem veido lielāko īpatsvaru starp 34 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīm, liecina jaunākais OECD pārskats. Turklāt ASV bagātākie savus zaudējumus pēdējās krīzes gados ir atguvuši, turklāt ar uzviju.

Pirmsnodokļu ienākumu apjoms, ko pērn nopelnījis 1% ASV bagātāko cilvēku pērn, salīdzinot ar 2012. gadu, gan nav mainījies un saglabājies 19,3% apmērā no kopējā ASV iedzīvotāju ieņēmumu apjoma. Šis rādītājs ASV  ir lielāks nekā jebkurai citai OECD dalībvalstij.

Kā liecina OECD dati, 10% ASV lielāko ienākumu guvēju saņem aptuveni pusi jeb 50% no kopējiem ASV iedzīvotāju ieņēmumiem, savukārt saraksta augšgalā esošie 0,1% saņem aptuveni 10% no visiem ienākumu.

0,1% ASV lielāko ieņēmumu guvēju patlaban saņem lielāku ienākumu daļu nekā 80. gadu sākumā saņēma 1% bagātāko, savukārt patlaban 1% ASV lielāko pelnītāju saņem gandrīz tikpat, cik 80. gadu sākumā pelnīja labākie 5%.

Slikti šajā situācijā ir tas, ka tādējādi mazāka daļa naudas paliek pāri citiem. OECD lēš, ka nabadzības likme ASV ir 17,4%, kas ir piektais lielākais rādītājs tās dalībvalstīs. Turklāt, kamēr bagātākie ASV iedzīvotāji ir atguvuši recesijas laika zaudējumus, nabadzīgākie nav, jo kopš krīzes sākuma to amerikāņu skaits, kuri vērsušies attiecīgajās instancēs, jo nespēj atļauties iegādāties nepieciešamo pārtiku savai ģimenei, ir pieaudzis par 50%.

 


Написать комментарий