Zviedrijas ārlietu ministrs neuzskata, ka atsācies aukstais karš ar Krieviju

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Nav korekti apgalvot, ka starp Rietumu valstīm un Krieviju atsācies aukstais karš, jo pašreizējā situācija ir citāda, ceturtdien tiekoties ar žurnālistiem sacīja Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

"Aukstais karš bija cita lieta, un arī PSRS bija cita lieta. Aukstais karš ir beidzies. Patlaban ir cita situācija, bet es nezinu, kā to nodēvēt," teica Bilts.

Viņš arī norādīja, ka Eiropas Savienība (ES) ir gatava piemērot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, ja situācija Ukrainā nestabilizēsies, tomēr atteicās konkretizēt, kādas būtu sagaidāmās sankcijas, vēsta LETA.

Zviedrijas ārlietu ministrs vairākkārt uzsvēra, ka pašlaik visbūtiskākā ir palīdzības sniegšana Ukrainai.

Viņš arī atzina, ka patlaban neredz, ka Baltijai draudētu īpašas briesmas no Krievijas, taču pašreizējā situācijā NATO militārās klātbūtnes pastiprināšana reģionā ir būtisks politiskais signāls Krievijai.

Jautājot, kā turpmāk attīstīt ES attiecības ar Krieviju, Bilts atzīmēja, ka diplomātiskās saites nav jāpārrauj. Tomēr ir īpatnēji vērot Krievijas darbības, it sevišķi ņemot vērā, ka pirms vairākiem gadiem ES-Krievijas samitā toreizējais prezidents Dmitrijs Medvedevs pauda vēlmi attīstīties un veikt reformas, atgādināja Zviedrijas ministrs.

To pašu vēlas darīt arī Austrumu partnerības valstis, tostarp Ukraina, taču šos soļus Krievija cenšas bremzēt. "Izskatās, ka Kremlim nepatīk, ja pārāk tuvu ir par daudz demokrātijas," sacīja Bilts.

Zviedrijas ārlietu ministrs valsts vizītē oficiālā delegācijā pavada Zviedrijas karali Kārli XVI Gustavu un karalieni Silviju.

Šī ir jau otrā Bilta vizīte Latvijā. 9.janvārī ārlietu ministrs svinīgā ceremonijā Saeimā saņēma Cicerona balvu par Zviedrijas un Latvijas sadarbības sekmēšanu.
 


Написать комментарий