Džimijs Kārters: Pasaule uzskata, ka ASV ir galvenais karu izraisītājs

foto: mirvam.org
foto: mirvam.org

Pasaule uzskata, ka ASV ir galvenais karu izraisītājs un „izraisa militārus konfliktus praktiski jebkura iemesla dēļ”, paziņoja bijušais ASV prezidents, demokrāts Džimijs Kārters.

Pēc viņa vārdiem pasaulē „gandrīz vienprātīgi uzskata”, ka ASV „bieži izraisa karus ne tikai pēc valstu līderu vēlēšanās, bet arī ar Amerikas tautas atbalstu”, ziņo ITAR-TASS, atsaucoties uz ASV izdevumu Salon.

Notikumu ap Ukrainu kontekstā žurnāla korespondents atgādināja par neseno ASV valsts sekretāra Džona Kerija publisko uzstāšanos, kurš pēc viņa vārdiem „apgalvoja, ka XXI gadsimtā vairs nevar vienkārši tāpat ielauzties svešā valstī”.

„Domāju, ka daudzi no mums pateica: „Sekundi. Tas skan tieši tā kā tas, ko mēs XXI gadsimtā darījām Irākā”, – paziņoja reportieris.
„Tieši tā – uz šo repliku atbildēja Kārters, – Izdarījām. Un visu laiku darām. Tāda ir Vašingtona. Diemžēl. Un mēs to turpinām jau daudzus gadus”.
Saruna bija veltīta jaunajai Kārtera grāmatai „Aicinājums uz rīcību” (A call to action). Grāmatā Kārters norāda, ka „vairāk nekā jebkura cita pasaules valsts ASV piedalās bruņotos konfliktos un izmanto karu kā strīdu atrisināšanas līdzekli”, – ziņo vz.ru.

Atbildot uz atgādinājumu, bijušais prezidents teica: „Pareizi. Un es nosaucu dažus no šiem kariem. Es nosaucu 10–15 no tiem, bet varētu nosaukt vēl 10–15”.

Gallup International pētījums ar nosaukumu „Globālais cerību un izmisuma barometrs”, kurš tika veikts pērnā gada novembrī un decembrī, parādīja, ka gandrīz ceturtā daļa (24%) Zemes iedzīvotāju domā, ka lielākais drauds pasaulē ir ASV.

Otro vietu reitingā ieņem Pakistāna (tā domā 8% aptaujāto), trešo – Ķīna (6%), pa 5% respondentu nosauca par „bīstamām” Irānu, Izraēlu, Afganistānu un Ziemeļkoreju. Krievija nonāca 12. vietā, iegūstot 2% balsu.

 


Написать комментарий