ASV ekonomikas izaugsmes dati nepatīkami pārsteidz

foto: db.lv
foto: db.lv

Šā gada pirmajā ceturksnī ASV ekonomikas izaugsme samazinājusies, jo aukstā ziema tomēr ietekmējusi uzņēmējdarbību un ārvalstu vājā ekonomikas atgūšanās ir iedragājusi eksporta apjomus, raksta Wall Street Journal.

ASV IKP pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, augusi par nieka 0,1%. Ekonomisti prognozēja aptuveni 1,1-1,2% lielu izaugsmi.

Jāatzīmē, ka šis ir nepatīkams pārsteigums, jo pagājušā gada otrajā pusē dati liecināja, ka ekonomikas izaugsme uzņem apgriezienus. Pērnā gada otrajā pusgadā ASV ekonomika pieauga par 3,4%.

Visdrīzāk aukstā ziema mazināja patērētāju tēriņus preču iegādei, šiem apjomiem pieaugot vien par 0,4%. Savukārt mājsaimniecības tērējušas vairāk pakalpojumiem, ieskaitot, enerģētikas izdevumus, tādējādi šajā segmentā patērētāju tēriņi pieauga par 3%.

ASV eksporta apjomi pirmajā ceturksnī saruka par 7,6%, kas ir straujākais kritums kopš recesijas beigām, un liecina, ka pagaidām vājā atveseļošanās Eiropā un Āzijā rada vāju pieprasījumu pēc ASV precēm un pakalpojumiem. Importa apjomi ASV samazinājās par 1,4%, atspoguļojot vāju patērētāju pieprasījumu pēc ārvalst precēm.
 


Темы: , , , , ,
Написать комментарий