J. Lāčplēsis pasūkstējās par budžeta papildināšanās pasliktināšanos šogad: iespējams, lūgs valsts palīdzību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pašvaldības atskaites par darbu apstiprināšanas laikā Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis paziņoja, ka pērnais gads tika noslēgts ar pozitīvu atlikumu, tomēr šogad ir novērojama nodokļu ieņēmumu pilsētas budžetā samazināšanās dinamika.

„Finanšu uzdevumi, kurus plānoja pašvaldība, tika sasniegti, bet pašvaldības funkcionālie uzdevumi, izpildīti. Kopumā mūsu pašvaldības, tātad arī mūsu iedzīvotāju stāvoklis ir kļuvis stabilāks.

Šogad valstī nodokļu izpilde kopumā notiek ne visai labi, un pagaidām ieņēmumu procents ir zemāks nekā iepriekšējos gados. Valsts plāno nodokļu ieņēmumus pa ceturkšņiem nevis proporcionāli, bet pieaugošā kārtībā – no 20% pirmajā ceturksnī no gada apjoma līdz 29% ceturtajā ceturksnī. Ņemot vērā šīs proporcijas, neizpildes pagaidām nav, bet pastāv bažas, ja nodokļu ieņēmumi nepieaugs, tad līdz gada beigām mēs lūgsim valsts ienākumu nodokļa prognozes izpildes garantiju”, – paziņoja Jānis Lāčplēsis.

Runājot par to, kas ir ietekmējis nodokļu ieņēmumus, vispārējās valsts tendences vai kaut kādi lokāli faktori, mērs paziņoja, ka to nevar viennozīmīgi pateikt. Pirmkārt, ir stipri mainījusies nodokļu struktūra, pieaudzis neapliekamais minimums un minimālā darba alga, tāpat, iespējams, bija ne visai precīza prognoze, paskaidroja mērs un piebilda, ka nodokļu ieņēmumus ietekmē arī ekonomiskā situācija valstī.

„Iepriekšējos gados varēja skatīties ar pietiekamu optimismu, kaut gan tad prognozes nebija tik augstas. Līdz šim laikam bija pārsniegums, atbilstoši tam varēja plānot arī izdevumus. Pirmajos gados pēc krīzes viss aizgāja saīsināto programmu kompensācijai, bet patlaban, kā parādīja iepriekšējais gads, var plānot sociālo programmu attīstību un paplašināšanu. Šogad pagaidām mēs nevaram spert kaut kādus papildus soļus. Domāju, ka mēs analizēsim situāciju un augustā, kad situācija būs skaidrāk redzama, varbūt veiksim struktūras izmaiņas izdevumu plānos. Bet domāju, ka būs arī jaunas prioritātes, jaunas programmas un mēs atradīsim avotus to realizācijai”, – rezumēja Jānis Lāčplēsis. 

 


Написать комментарий