Ilūkstes novadu apmeklēja Labklājības ministrs Uldis Augulis

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

Piektdien, 9. maijā Ilūkstes novadu apmeklēja Latvijas Republikas labklājības ministrs Uldis Augulis, 11. Saeimas deputāts un Eiroparlamenta deputāta kandidāts Andris Bērziņš (ZZS), kā arī 11. Saeimas deputāts, Rīgas garnizona priekšnieks, brigādes ģenerālis Juris Vectirāns, ziņo Ilūkstes novada portāls.

Būdami atvērti uz iedzīvotāju labklājības jomas izaugsmi un attīstību, vizītes ietvaros viņi tikās ar Ilūkstes novada iedzīvotājiem, pašvaldības speciālistiem un iestāžu pārstāvjiem. Ikvienam klātesošajam bija iespēja piedalīties diskusijā un sarunas laikā rast atbildes uz interesējošiem jautājumiem darba, sociālās aizsardzības, bērnu tiesību aizsardzības, bērnu un ģimenes tiesību, kā arī personu ar invaliditāti vienlīdzīgu iespēju un dzimumu līdztiesības jomā.

Novada iedzīvotājiem vislielāko interesi izraisīja pensijas un to indeksāciju, kā arī jauniešu nodarbinātību skaroši jautājumi. Labklājības ministrs Uldis Augulis savā uzrunā iepazīstināja klātesošos ar aktualitātēm valsts labklājības sfērā un sniedza nelielu ieskatu plānotajās aktivitātēs, pēc tikšanās atzīstot, ka šī ir iespēja dialoga veidā, uzklausot Latvijas iedzīvotāju domas, klātienē paust labklājības ministrijas viedokli.

Eiroparlamenta deputāta kandidāts Andris Bērziņš savā uzrunā vērsa klātesošo uzmanību uz Eiroparlamenta dabības formām un Eiroparlamentā ievēlēto Latvijas deputātu ietekmi uz Latvijas interesēm atbilstoša rezultāta sasniegšanu lēmumu pieņemšanā Eiroparlamentā. Daudzus gadus būdams Latvijas bērnu fonda vadītājs, Andris Bērziņš savā uzrunā klātesošos rosināja uz pārdomām par ģimenē ieaudzināto vērtību nozīmīgumu, kā arī lika aizdomāties par vardarbības (80% gadījumu tā tiek piedzīvota tieši ģimenē) sāpīgo un smago ietekmi uz bērna un sabiedrības nākotni.

Vizītes ietvaros tika apmeklēts arī Ilūkstes novada Veselības centrs, kura vadītāja Zane Buceniece - Zīberga iepazīstināja ar veselības nodaļas un sociālās nodaļas darbību, kā arī ar paveikto pēdējo piecu gadu griezumā. Kā atzina centra vadītāja, sociālās aprūpes nodaļa sadarbojas ar labklājības ministriju kā līgumpartneris, kas startējot projektu konkursā un uzturot līgumattiecības, katru gadu saņem finansējumu klientu uzturēšanai un izmitināšanai (uz šo brīdi 60 personas), līdz ar to šāda veida tikšanās ir veiksmīgs solis uz problēmjautājumu risināšanu un turpmāku sadarbību.

Iepazīstot pēdējos gados izdarīto, tika apmeklēta arī Ilūkstes novada Bebrenes vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola.

Tāpat, klātesot pašvaldības sociālajam dienestam un vienai no aktīvākajām novada audžumātēm Olgai Glaudānei, tika risināts jautājums par nepieciešamību, atbilstoši iedzīvotāju un novada sociālās situācijas specifikai, kuru savstarpējā sadarbība ir kā atbalsta punkts nodomu realizēšanā, īstenot atbalsta centra grūtībās nonākušajiem bērniem atvēršanu Dvietē. Kā atzina Olga Glaudāne, ņemot vērā to, ka Ilūkstes novadā ir gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan skolas, gan Veselības centrs, ir pamatotas iespējas īstenot un piedzīvot šī atbalsta centra labos augļus, kas būtu arī kā labās prakses piemēri valsts mērogā sociālās, ekonomiskās un izglītības jomas sakārtošanā pašvaldībā. „Vēl jo vairāk priecē fakts, ka Bebrenes vidusskola ir apvienojusies ar profesionālo skolu un mūsu audžu bērni redz nākotni ne tikai pamatskolā, vidusskolā, bet arī redz iespēju šeit pat tuvu pie mājām iegūt profesiju. Un es domāju, ja mēs tā tālredzīgāk lūkojamies uz to, tad, varbūt, šie bērni arī paliktu un laistu sakni šeit – mūsu pašu novadā.”

Ģenerālis Juris Vectirāns, apmeklējot Ilūkstes novada Sadraudzības un 1. vidusskolu, tikās ar vecāko klašu skolēniem, sarunas laikā vedinot skolēnu domas uz mērķa sasniegšanu, uz kuru vērsto ceļu iezīmē cilvēcība. Skolēniem un skolotājiem, bagātinot savu identitāti, ir iespēja iepazīties ar ģenerāļa dāvinājumu - līdzatvestajām grāmatām „Latvijas atbrīvošanas kaŗa vēsture” un rakstnieka Rolanda Kovtuņenko garadarbu „Mores kauja. Kaujas līdzdalībnieka kaujas virsnieka stāsts.”


Написать комментарий