Ko paredz Saeimas deputātus satraukusī EK iecere mainīt karšu maksājumu sistēmu

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Eiropas Komisijā top regula, kura varētu ierobežot starpbanku komisijas maksas par darījumiem, kas veikti ar maksājumu kartēm.

Saeimas deputāti pēc "MasterCard" un banku pārstāvju uzklausīšanas skandina trauksmi par gaidāmo izmaksu pieaugumu patērētājiem, ko radīs šīs regulas atbalstīšana un ieviešana. "MasterCard" pārstāvis pauda pārliecību, ka pēc regulas pieņemšanas pieaugs maksājumu karšu lietotāju izmaksas.

Finanšu ministrija (FM) portālam "Delfi" uzsver, ka Eiropas Komisija vēl nav pieņēmusi gala lēmumu par šo jautājumu un turpinās diskusijas.

Regula par starpbanku komisijas maksām, ko plānots piemērot kartēm piesaistītiem maksājumu darījumiem. Tā paredz ierobežot starpbanku komisijas maksas, kuras piemēro patērētāju debetkaršu un kredītkaršu darījumiem, un noteiks aizliegumu tirgotājiem uzspiest visa veida un kategoriju karšu pieņemšanu, norāda ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Regula paredz iejaukties tajā maksājumu karšu segmentā, kur konkurence praktiski nedarbojas. Eiropas komisijas ietekmes ziņojumā secināts, ka starpbanku komisijas maksas rada apgriezto konkurenci, jo izdodošie maksājumu pakalpojumu sniedzēji ir ieinteresēti sadarboties ar to karšu shēmu, kas piedāvā augstākas starpbanku komisijas maksas. Tādējādi konkurence starp karšu shēmām noved pie augstāku starpbanku komisijas maksu piedāvāšanas.

Jarockis atgādina, ka to varējām novērot arī Latvijā, kad daudzas bankas nomainīja galveno karšu shēmas piedāvājumu un tajā pašā laikā palielināja karšu gada maksu.

Regula vēlas panākt arī jaunu tirgus dalībnieku parādīšanos. Šobrīd jauniem tirgus dalībniekiem, kuri vēlētos piedāvāt alternatīvus maksājumu risinājumus, ir jāpiedāvā izdodošajiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem starpbanku komisijas maksas, kas dominē tirgū. Rezultātā daudzās valstīs izzūd nacionālās karšu shēmas, kas parasti ir lētākas, norāda FM.

Latvija atbalsta topošās regulas priekšlikuma izvirzītos mērķus, kas vērsti uz tirgus sadrumstalotības mazināšanu un vienlīdzīgas konkurences apstākļu un inovāciju veicināšanu, informē ministrijā.

Tāpat Latvija atbalsta robežvērtību noteikšanu starpbanku komisijas maksām un prasību nolīgumos starp maksājumu pakalpojumu sniedzējiem un tirgotājiem ietvert informāciju par tirgotāja apkalpošanas maksām, starpbanku komisijas maksām un shēmu maksām, ko piemēro maksājumu kartēm.

Atbalstāma ir arī prasībs maksājumu pakalpojumu sniedzējiem un maksājumu saņēmējiem ietvert atsevišķi norādītu informāciju par tirgotāja apkalpošanas maksām, starpbanku komisijas maksām un shēmu maksām, ko piemēro katras kategorijas un zīmola maksājumu kartēm, uzskata FM.

Kā vēstīts, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien lēma vērsties pie par Latvijas pozīciju sagatavošanu atbildīgās Finanšu ministrijas un Saeimas Eiropas lietu komisijas, norādot uz izmaksu pieaugumu patērētājiem, ko varētu izraisīt Eiropas Komisijas maksājumu karšu jaunā regulējuma pieņemšanu.

Šādu lēmumu komisija pieņēma pēc starptautiskā maksājumu karšu operatora "MasterCard", Latvijas Komercbanku asociācijas un Patērētāju tiesību aizsardzības centra viedokļu uzklausīšanas.


Написать комментарий