Ukraina par Krievijas gāzi gatava maksāt 326 ASV dolārus

foto: livejournal.com
foto: livejournal.com

Ukraina ir gatava samaksāt Krievijai 1,9 miljardus ASV dolāru par jau patērēto dabasgāzi, ja tiks panākta vienošanās, ka turpmāk dabasgāzes cena Ukrainai būs 326 ASV dolāri par 1000 kubikmetriem. Krievijas līdz šim piedāvātā cena ir krietni augstāka – ap 500 ASV dolāriem par 1000 kubikmetriem.

To piektdien paziņojis Ukrainas dabasgāzes kompānijas "Naftogaz Ukraine" vadītājs Andrejs Koboļevs, ziņo "Interfax-Ukraine".

Šādu cenu sarunās par gāzes krīzes risināšanu esot piedāvājusi Eiropas Savienība. Ukraiņi gan apzinoties, ka šāda cena var tikt noteikta tikai uz laiku un neatbilst tirgus cenām, tomēr šis piedāvājums, kad Ukraina apmaiņā pret pazeminātām dabasgāzes cenām, apņemas samaksāt 1,9 miljardus ASV dolāru par jau piegādāto gāzi, esot uzskatāma par kompromisu. Krievija gan apgalvo, ka Ukraina tai par gāzi parādā 4,5 miljardus ASV dolāru.

Pēc Koboļeva teiktā, Ukraina būtu ar mieru turpmāko pusotru gadu maksāt par dabasgāzi 326 ASV dolārus par 1000 kubikmetriem, cerībā, ka šajā laika posmā izdosies panākt vienošanos par turpmāko piegāžu cenām vai arīdzan atrisināt izveidojusās domstarpības tiesas ceļā.

"Pēc tam, kad būsim panākuši galīgo vienošanos vai tiesas spriedumu, redzēsim, kurš kuram ir parādā," piemetinājis Koboļevs.  

Krievijas un Ukrainas sarunas par dabasgāzes piegāžu nodrošināšanu plānots atsākt nākamās nedēļas sākumā. 


Написать комментарий