Daugavpils deputāti noskaidroja, kā noteikt dāvanu vērtību un ko darīt ar mazvērtīgiem dāvinājumiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

17. jūnija Daugavpils domes Finanšu komitejas sēdē deputāti ilgi apsprieda piedāvātos labojumus dāvanu pieņemšanu noteikumos.

Kā paskaidroja Finanšu nodaļas vadītāja Edīte Upeniece, tiek piedāvāts palielināt summu, līdz kurai iestādes vadītājs varēs pieņemt dāvanu, iepriekš saņemot izpilddirektora saskaņojumu un lēmumu neapspriežot domes sēdē. Līdz šim šī summa sastādīja 711 eiro, bet tagad tiek piedāvāts to paaugstināt līdz 1500 eiro.

Otrā labojumu daļa tiek piedāvāta Rotko centra vadības lūguma rezultātā noteikumos norādīt, ka dāvanas, kurām ir mākslas un kultūrvēsturiska vērtība var pieņemt iestādes vadītājs, saņemot izpilddirektora saskaņojumu. Kā paskaidroja deputātiem, Rotko centra darbinieki motivēja šo lūgumu ar to, ka pie viņiem bieži vēršas mākslinieki, kuri ir gatavi uzdāvināt iestādei kaut kādu mākslas darbu, un, lai nevajadzētu lemt par dāvanas pieņemšanu domes sēdē, izteica lūgumu nedaudz mainīt dāvanu pieņemšanas kārtību.

Tāpat noteikumi tiks papildināti ar punktu, kurš paredz, ka dāvanas vērtības noteikšanai iestādes vadītājam jāizveido komisija trīs cilvēku sastāvā.

Piedāvātie labojumi izraisīja pietiekami ilgu diskusiju. Mērs Jānis Lāčplēsis interesējās, kas nosaka dāvanas kultūrvēsturisko vērtību, kā arī kā tiek noteikta gleznas mākslinieciskā vērtība. Mēram paskaidroja, ka vēsturiskā vērtība rodas, kad priekšmets ir vairāk nekā 50 gadus vecs, bet eksponātu vērtību, piemēram, muzeji nosaka pēc specifiskām formulām.

Tāpat radās jautājums par to, kas jādara ar ļoti dārgām dāvanām, ja, piemēram, uzdāvinātās gleznas vērtība būs miljonos, tās uzglabāšanai arī būs vajadzīgi prāvi naudas līdzekļi. Priekšlikums noteikt maksimālo dāvanas vērtību, kuru var pieņemt pašvaldība, neguva atbalstu, jo šādu dāvanu varbūtība ir pārāk maza.

Turpinot mākslas tēmu, mērs izvirzīja jautājumu: ja pašvaldībai uzdāvinās daudz gleznu, kurām nav īpašas vērtības, bet tās būs kaut kur jāuzglabā, tam būs nepieciešamas izmaksas. Tāpat mērs pauda bažas par to, ja sakrāsies daudz gleznu, kuras neviens neizstāda, to uzglabāšanai nāksies būvēt glabātuvi. Pēc šī paziņojuma vicemērs Pēteris Dzalbe atzīmēja, ka pašvaldībai ir daudz iestāžu, uz kuru sienām var kārt dāvinātās gleznas. Savukārt Aivars Broks atzīmēja, ka, ja šādas gleznas pašvaldībai ir, jāmeklē iespēja tās parādīt publikai.

Tā kā deputāti šaubījās par piedāvāto lēmumu, līdz domes sēdei, kurā labojumi tiks apstiprināti, uzdots precizēt dažus momentus un uzaicināt uz domes sēdi Rotko centra pārstāvjus.


Написать комментарий