Šausmīgā avārijā kāju zaudējis šoferis savu dzīvi velta aizkustinošam sirdsdarbam

foto: Caters/ Scanpix
foto: Caters/ Scanpix

Viņam bija vien 20 gadu, kad vīrietis avārijā zaudēja daļu kājas – to nācās amputēt pēc tam, kad viņa vadītā kravas automašīna sadūrās ar vilcienu.

Toreiz viņam radās interese par protezēšanu, un tagad, 59 gadu vecumā, Ronijs Greivs izgatavo kāju protēzes dzīvniekiem, konkrēti ēzelīšiem.

Pats būdams invalīds no jaunības, amerikānis Ronijs savu mūžu veltījis, lai iegūtu zināšanas par protezēšanu ar nolūku palīdzēt citiem, kuriem ir kustību traucējumi. Taču tie nav cilvēki!

Pēc nelaimes 1975.gadā Floridas iedzīvotājs sāka studēt protēžu zinātni, un tad kādu dienu saņēma uzaicinājumu iepazīties ar ēzeli vārdā Luidži, kas atradās diezgan tālu no Floridas, taču Ronijs kopā ar sievu devās turp un acumirklī iemīlēja ēzelēnu. Dzīvnieks no dzimšanas bija bez kreisās priekškājas, kā arī Luidži mugura kroplības dēļ bija augstāka nekā viņa gūža. Luidži faktiski nestaigāja, vien neveikli klumburēja.

Šobrīd Luidži ir 10 gadus vecs, un Ronija darināto protēzi valkā jau devīto gadu. Neticami, taču šī palīgierīce ir iztaisnojusi ēzeļa muguru un tas spēj staigāt ar protēzes palīdzību. „Mana pieredze, dzīvojot bez kājas, palīdzēja saprast, kā veidot protēzi Luidži, es vienkārši spēju izjust to pašu, ko jūt dzīvnieks bez kājas,” amerikāņu presei pauda Ronijs, kurš cer, ka viņa uzkonstruētās protēzes turpmāk palīdzēs arī citiem zirgveidīgajiem.



Написать комментарий